ВР сьогодні має розглянути низку важливих питань / фото УНІАН

Сьогодні Верховна Рада України розглядатиме Виборчий кодекс з пропозиціями президента.

Як передає кореспондент УНІАН, також народні депутати планують розгляд низки економічних законопроектів, зокрема щодо стабілізації функціонування системи загальнообов’зкового державного соціального страхування.

Читайте такожДо законопроекту про ринок землі запропонували понад 4300 правок: серед них є й про референдум

Також сьогодні розглядатиметься законопроект про оборонні закупівлі та низка законопроектів про ратифікацію міжнародних угод.

Серед іншого, сьогодні запланований до розгляду законопроект щодо запобігання і протидії політичній корупції.

Майже відразу після відкриття засідання було оголошено перерву на 30 хвилин на вимогу фракцій “Батьківщина” та “Голос”.

Як повідомляв УНІАН, 11 липня Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс (№ 31121).

У кодексі поєднано 5 чинних на сьогодні законів: про вибори народних депутатів, про президентські вибори, про місцеві вибори, про Центральну виборчу комісію і про Єдиний державний реєстр виборців.

13 вересня президент Володимир Зеленський повернув парламенту кодекс зі своїми пропозиціями, викладеними на 10 сторінках. Зокрема він вказав, що кодекс, який надійшов йому на підпис, містить положення, які не відповідають Конституції України, не враховують останні позитивні зміни до виборчого законодавства, спрямовані на його удосконалення, не узгоджуються із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечують належної регламентації й організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур.

Також, на думку Зеленського, положення кодексу потребують техніко-юридичного доопрацювання з метою уникнення численних внутрішніх суперечностей та неузгодження з іншими законодавчими актами.

Зеленський запропонував Верховній Раді повторно розглянути Виборчий кодекс і доопрацювати з урахуванням наведених ним зауважень.