У Росії визнали, що версія про "український винищувач, який збив MH17" була помилковою / REUTERS

Гендиректор російського «Першого каналу» Костянтин Ернст визнав помилковим сюжет про український винищувач, який нібито збив малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом.

Читайте такожПраворуч МН17: матеріали справи про причетність росіян частково передали до суду

Таку заяву Ернст зробив в спілкуванні з журналістом The New Yorker.

Відео дня

Так, у листопаді 2014 року «Перший канал» показав так звані «сенсаційні кадри»: супутниковий знімок, нібито видобутий у західних спецслужб, на якому видно, що «Боїнг» рейсу MH17 атакує «український винищувач». Даний знімок дуже швидко розпізнали як неякісний фейк.

Журналіст поставив Ернсту питання, чому його канал показав подібне. Керівник «Першого» визнав, що це була помилка.

«Так, ми люди, ми робимо помилки, але не спеціально», – зазначив він.

При цьому глава «Першого каналу» відмовляється визнавати офіційний звіт про трагедію, який аргументовано пов'язує знищення MH17 з бойовиками і російською зброєю.

«Ви вірите, що нідерландський звіт – це правда, а я вірю, що нідерландський звіт непрофесійний», – заявив він.

Катастрофа малайзійського Boeing сталася 17 липня 2014 року. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines летів з Амстердама в Куала-Лумпур. Загинули всі 298 осіб, що знаходилися на борту.

У серпні 2014 року була створена Міжнародна слідча група, куди увійшли представники Росії. У липні 2015 року Росія заблокувала в Радбезі ООН пропозицію створити міжнародний трибунал з розслідування аварії MH17.

У 2016 році Міжнародна слідча група офіційно оприлюднила результати розслідування катастрофи Boeing Малазійських авіаліній рейсу МН17, згідно з якими літак збили з ЗРК Бук, який доставили на Донбас з території Росії.

У РФ офіційний звіт про трагедії не визнають. Представник МЗС Росії Марія Захарова в листопаді заявила, що Об'єднана слідча група (JIT), яка розслідує катастрофу рейсу MH17, нібито «підганяє матеріали» під задану рішення.