Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що потрібно обов’язково змінити Мінські угоди, адже передача контролю над кордоном на після виборів в ОРДЛО є неприйнятним.

Читайте такожПристайко: Україна готова на серйозні компроміси під час обміну утримуваними особами задля повернення максимальної кількості українців

Про це він заявив в ефірі ток-шоу на телеканалі 1+1 «Право на владу».

Відео дня

«Це буде дуже складно це зробити, але ми повинні це зробити», – сказав Зеленський у відповідь на запитання, чи можливо змінити Мінські угоди.

Президент відзначив, що з часу укладання Мінських угод минуло чотири року. «Все змінюється в нашому житті, ми розуміємо, що не моя команда підписувала «Мінськ», але ми як влада маємо виконувати ті умови, на які пішла наша влада за тих часів, але я впевнений, що деякі речі ми зможемо змінити і будемо змінювати, тому що передача українського державного кордону під наш контроль після виборів – це точно не наша позиція…це остаточне рішення», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, 10 грудня на прес-конференції за підсумками саміту лідерів «нормандської четвірки» в Парижі канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила за адаптацію Мінських угод до реалій. За її словами, Мінські угоди не є «скам'янілим документом», для їх втілення необхідна «гнучкість». «Мінський меморандум було підписано 19 вересня 2014 року. І, звичайно, з огляду на минулі в Україні президентські вибори, можна поставити запитання: чи має ця угода закам'яніти чи її можна повернути до життя?» - сказала Меркель.

У свою чергу президент РФ Володимир Путін на цій прес-конференції допустив «гнучкість» деяких положень Мінських угод. «Розумієте, в чому справа: будь-яка угода має ту чи іншу «гнучкість», тому що деякі речі, написані на папері, можуть трактуватися сторонами по-різному. У нас дискусія сьогодні йшла щодо деякого аспекту Мінської угоди - є речі прописані прямо, і тут досить складно з цим сперечатися, а є ті, які народилися як компроміс під час наших дискусій в Мінську в 2015 році, тому різні сторони по-різному їх трактують», - сказав Путін.

При цьому представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Резніков заявив, що українська сторона підготує пропозиції щодо зміни Мінських угод до наступної зустрічі лідерів країн «нормандського формату», запланованої на березень 2020 року.