Пристайко заявив, що Україна готова інкорпорувати «формулу Штайнмаєра» в українське законодавство / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє, що так звана «формула Штайнмаєра» без закріплення в українському законодавстві та без закону про місцеві вибори на окупованому Донбасі не запрацює.

Про це він сказав в інтерв'ю УНІАН.

Глава МЗС заявив, що Україна готова інкорпорувати «формулу Штайнмаєра» в українське законодавство.

Відео дня

«Ми готові зробити цей крок, увівши його в українське законодавство, і скоріше за все, це буде інтегровано в закон про особливий статус», - наголосив Пристайко.

Також він пояснив, чому у Верховній Раді вирішили не поспішати закріплювати «формулу Штайнмаєра» у законі «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», коли голосували на минулому тижні за продовження чинності цього закону на один рік.

«Питання не в тому, щоб не поспішати. Питання в тому, що ми не встигаємо до кінця року здійснити усі необхідні кроки для того, щоб цей закон запрацював в оновленій формулі. Якщо починати зараз змінювати цей закон, конкретно, як він має виглядати, яким чином буде закріплена ця формула, у нас просто фізично не вистачить часу до 31 грудня, коли спливає термін дії цього закону. На те, що українська сторона продовжує цей закон, щоб просто мати достатньо часу для спокійної роботи парламенту, погодились усі сторони «нормандської четвірки». Ми не хочемо, щоб наш парламент поспішав, не розуміючи, що відбувається, що робиться», - заявив Пристайко.

Читайте також"Формула Штайнмаєра": що це таке

Він нагадав, що «формула Штайнмаєра» погоджена українською стороною в рамках Тристоронньої контактної групи у Мінську.

«Питання про те, яким чином вона буде імплементована в українське законодавство. В якому місці, в якому обсязі. Але сама ідея формули про те, що остаточне політичне розв’язання ситуації лежить у сфері проведення законних виборів, які має підтвердити незалежна міжнародна організація, це і є той компроміс, досягнутий ще у 2016 році», - сказав Пристайко.

У цьому зв'язку «формулу Штайнмаєра» міністр назвав «креативною», оскільки вона має дати відповідь, коли саме закон про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) застосовується на постійній основі.

«Питання не в тексті. Ідея самої формули не в тому, що цей шматок має з’явитися у самому законі (про порядок місцевого самоврядування). Питання формули – що вона має імплементуватися у новий закон. Коли ми з вами прочитаємо, як наші депутати цей закон випишуть, це і буде остаточний варіант імплементації «формули Штайнмаєра» в українське законодавство. Очевидно, що наших законодавців може не влаштувати саме її форма, але ідея має зберігатись так, як погодили її усі сторони. Ніхто не каже, що «формула Штайнмаєра» має бути прийнята окремим законом, окремим пунктом, ні. І навіть лідери «нормандської четвірки» кажуть, що важлива імплементація погодженої «формули Штайнмаєра» в українське законодавство», - сказав він.

Водночас, глава МЗС уточнив, що для проведення місцевих виборів на Донбасі необхідно приймати окремий закон про ці вибори, оскільки «формула Штайнмаєра» спрямована на проведення цих виборів.

«А у нас навіть закону немає, за яким ці вибори можуть бути проведені. Ба більше, проведення виборів передбачає виконання всіх так званих Копенгагенських критеріїв, які теж прописані. Ось там, зокрема, є і безпекова ситуація, яка дозволяє участь усіх партій, усіх медіа, участь спостерігачів. Це все записано теж. Тобто, попри те, що «формула Штайнмаєра» стала до певного рівня компромісом, але їй не вдається розв’язати усі питання. Тут потрібна добра воля всіх, включаючи наших міжнародних партнерів, які мають сертифікувати вибори (якщо ми до них взагалі колись дійдемо) і сказати, що дійсно вибори пройшли. А нам треба прийняти закон (про місцеві вибори на Донбасі), якого ще не існує», - сказав Пристайко.

Таким чином він сказав, що «формула Штайнмаєра» врешті запрацює тоді, коли «усі елементи будуть на місці».

Повний текст інтерв'ю опубліковано на сайті УНІАН.

Як повідомляв УНІАН, за результатами саміту в «нормандському форматі» 9 грудня в Парижі лідери України, ФРН, Франції та РФ узгодили комюніке, в якому заявили, що вважають за необхідне інкорпорувати «формулу Штайнмаєра» в українське законодавство згідно з версією, узгодженою «нормандською четвіркою» та Тристоронньою контактною групою.