Пристайка в п'ятницю очікують в Раді / фото УНІАН

У п'ятницю, 20 грудня, під час Години запитань до уряду у Верховній Раді планується заслухати міністра закордонних справ Вадима Пристайка щодо підготовки до наступного "нормандського саміту", запланованого через 4 місяці.

Як передає кореспондент УНІАН, з такою пропозицією на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту виступила співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко.

За її словами, після "нормандського саміту", який відбувся 9 грудня у Парижі, "було сказано, що протягом 4 місяців Україна повинна підготуватися до наступного саміту".

Відео дня

Геращенко зазначила, що мова йде про необхідність прийняття низки законів. "Які закони? Про це ніхто не знає, і виходить, що потім у турборежимі будуть представлені закони про амністію, про "формулу Штайнмаєра" так звану, де будуть закріплені на постійній основі..."

На цьому її перервали, оскільки закінчився час для виступу.

Пізніше представники інших фракцій підтримали пропозицію заслухати саме міністра закордонних справ під час Години запитань до уряду у ВР.

Як повідомляв УНІАН, за результатами саміту в "нормандському форматі" 9 грудня у Парижі лідери України, ФРН, Франції і РФ узгодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи по розведенню сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі до кінця березня 2020 року.

Також вони заохочують ТКГ сприяти звільненню та обміну утримуваними особами, пов'язаними з конфліктом, до кінця року на основі принципу "всіх на всіх", починаючи зі "всіх встановлених на всіх встановлених".

Лідери країн "нормандської четвірки" підтримують досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про нові пункти пропуску через лінію розмежування.

Читайте такожПристайко розповів, якого озброєння потребує Україна від країн Заходу

Крім того, сторони зацікавлені в досягненні домовленостей в рамках "нормандського формату" і ТКГ з усіх правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей з метою забезпечення його функціонування на постійній основі.

Вони вважають необхідним інкорпорувати "формулу Штайнмаєра" в українське законодавство, згідно з версією, узгодженою "нормандської четвіркою" і ТКГ.

Читайте такожПристайко пояснивши, за яких умов запрацює «формула Штайнмаєра»

В інтерв'ю УНІАН Пристайко заявив, що в Парижі розглядалося 9 квітня як дата наступної зустрічі лідерів країн "нормандської четвірки". За словами міністра, німецька сторона запропонувала наступну зустріч провести в Берліні. Пристайко уточнив, що наступна зустріч планується в квітні. "У квітні. Ну, жартома називалося 9 квітня, щоб не втратити жодного дня через чотири місяці. Але це, знову-таки, не Біблія. Це може статися просто протягом квітня, скажімо", - сказав міністр.