Рада відхилила проект постанови щодо соцзахисту, запропонований ОПЗЖ / Иллюстрация REUTERS

Верховна Рада України відхилила проект постанови про забезпечення виконання рішень Конституційного суду України у сфері соціального захисту населення (№2124).

Читайте такожУ КВУ назвали лідерів "фінансового популізму" в Раді

Як передає кореспондент УНІАН, за його відхилення проголосували 240 народних депутатів із 394, зареєстрованих у сесійній залі.

Відео дня

Проектом постанови передбачалося, що з метою забезпечення відновлення конституційних прав громадян на належний соціальний захист та у зв'язку з визнанням Конституційним судом окремих норм законів такими, що не відповідають Конституції України, Кабінет міністрів має невідкладно вжити заходів з метою забезпечення фактичного виконання ряду рішень КС.

Йдеться, зокрема, про рішення від 4 червня 2019 року №2-р/2019 у справі за конституційними поданнями 45 народних депутатів щодо відповідності Конституції (конституційності) окремих положень закону України "Про пенсійне забезпечення" та 48 депутатів щодо відповідності Конституції окремих положень законів "Про пенсійне забезпечення", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", "Про державну службу", "Про судову експертизу", "Про Національний банк України", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про статус народного депутата України", "Про дипломатичну службу", "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про Кабінет міністрів України", "Про прокуратуру", а також положення про помічника-консультанта народного депутата, затвердженого постановою ВР від 13 жовтня 1995 року N 379/95-ВР.

Так, Кабмін мав прийняти нормативно-правові акти, привести свої нормативно-правові акти, а також забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із законами України "Про пенсійне забезпечення", "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" з урахуванням положень, які відновили свою чинність на підставі зазначених рішень Конституційного суду України.

Також уряд у разі необхідності мав подати на розгляд ВР пропозиції щодо внесення змін до державного бюджету України на 2019 рік для забезпечення виконання положень зазначених законів.

Як зазначила після ухвалення рішення про відхилення проекту постанови ряду депутатів від "Опозиційної платформи - За життя" голова Комітету ВР з питань правової політики Ірина Венедіктова, у проекті постанови містяться "загальні декларативні норми - переглянути нормативно-правові акти".

"Якщо рішення Конституційного суду не виконується, необхідно звертатися до суду з вимогою виконувати ці рішення. І все. А закладати норми про зміни до (бюджету - УНІАН) 2019 року за два тижні до закінчення року - це, вибачайте, спекуляція і маніпуляція потребами людей", - сказала вона.

Зазначимо, за даними на сайті ВР, ініціаторами законопроекту виступили депутати від ОПЗЖ. Серед них - Наталія Королевська, Юрій Бойко, Нестор Шуфрич та Вадим Рабінович.