Пристайко розповів про допомогу ФРН і ЄС / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє, що Німеччина відхилила прохання України про військову допомогу.

Про це він сказав в інтерв’ю порталу RND німецької видавничої групи Madsack Mediengruppe, повідомляє Радіо Свобода.

Читайте такожПосол заперечив слова Трампа про "третю найбільш корумповану у світі" Україну

Відео дня

«Ми вдячні за фінансову допомогу Німеччини і політичну підтримку німецького уряду. Але, на жаль, наш запит про військову допомогу був відкинутий», – сказав міністр, але не уточнив, коли був поданий цей запит.

«Сподіваюся, що Берлін перегляне таку стриману позицію і все-таки вирішить посилити оборонні можливості України», – додав Пристайко.

Він підкреслив, що нині йдеться саме про виживання України як держави.

«Німеччина і ЄС багато зробили для нас. Але цього не достатньо, щоб зупинити смерті людей. Ми оплакуємо 13 тисяч загиблих, а їх, на жаль, щодня стає більше», – сказав Пристайко.

Зазначається, що від початку збройного конфлікту на сході України Німеччина надала Києву фінансову допомогу на майже 1,4 мільярда євро. У вересні поточного року інформаційна агенція dpa з посиланням на дані уряду ФРН повідомляла, що на співпрацю в галузі розвитку з 2014 року було виділено 544 мільйони євро, гуманітарна допомога становила 110 мільйонів євро, кредити – 500 мільйонів євро. Ще 25 мільйонів євро були витрачені на заходи щодо стабілізації ситуації, зокрема на Донбасі. За даними Організації економічного співробітництва і розвитку, Німеччина є третім за величиною донором України після Євросоюзу і США.

За даними офісу Верховного представника ЄС із закордонних справ, з 2014 року ЄС і європейські фінансові інститути мобілізували пакет грантів і позик Україні на суму понад 15 мільярдів євро (16,5 мільярда доларів).