Володимир Путін / фото Kremlin.ru

У Кремлі заявили, що президент Росії Володимир Путін використовував свій «авторитет і вплив», щоб обмін утримуваними особами став можливим.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

«Адже фактично прямих двосторонніх контактів із представниками «ДНР» і «ЛНР» немає в українських колег. Власне, якби вони були, то, напевно, справи б йшли набагато легше в цьому плані. Тому тут тристороння комісія, там, і так далі. Тільки тому, що відсутні прямі контакти», - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання УНІАН, чому обміни наприкінці 2017 року, влітку 2019 або вчора стали можливими виключно після того, як відповідна домовленість досягнута з президентом Росії Володимиром Путіним.

Відео дня

Читайте такожУ МЗС РФ прокоментували обмін полоненими на Донбасі

На уточнююче запитання УНІАН, чи не означає згода України обміняти екс-«беркутівців» і «харківських терористів» того, що Росія частково бере відповідальність за злочини, не пов'язані безпосередньо з війною на Донбасі, він сказав: «Ні, жодним чином - із нашої точки зору, неправильне й невірне розуміння. Президент Росії не бере участі в цих переговорах, у цих контактах, президент Росії використовує свій вплив, свій авторитет із тим, щоб сприяти здійсненню подібного обміну. Обмін здійснюється все-таки між сторонами конфлікту. Як ви знаєте, Росія до них відношення не має».

При цьому він відмовився відповідати на запитання, чи узгоджували ОРДЛО з Росією списки на обмін. «Мені немає чого додати - якоїсь більш детальної інформації я не можу вам надати», - сказав Пєсков.

Як повідомляв УНІАН, 29 грудня на КПВВ «Майорське» в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україні повернули 76 людей (12 військових та 64 цивільних) в обмін на 124 особи зі списку ОРДЛО.