ВРП звільнила суддю Баришівського райсуду Олену Литвиненко / vru.gov.ua

Вища рада правосуддя звільнила суддю Баришівського райсуду Київської області Олену Литвиненко, яка навесні минулого року зупинила дію ліцензії авіакомпанії SkyUp Airlines за позовом особи, яка жодного разу не користувалася послугами цієї авіакомпанії.

Про це повідомляє прес-служба Вищої ради правосуддя.

"Вища рада правосуддя вирішила звільнити Литвиненко Олену Леонідівну з посади судді Баришівського районного суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України", - сказано у рішенні.

Відео дня

Також роз’яснюється, що суддя Литвиненко при вирішенні питання про наявність/відсутність підстав для вжиття заходів забезпечення позову здійснила втручання у діяльність ТОВ "Авіакомпанія Скайап", що заборонено законом. Зокрема, відповідно до частини десятої статті 150 Цивільного процесуального кодексу України, не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які за змістом є тотожними задоволенню заявлених позовних вимог, якщо при цьому спір не вирішується по суті.

Читайте такожСуддя Баришівського райсуду, яка зупинила ліцензію SkyUp, передумала звільнятись

Крім того, Литвиненко прийняла до провадження позовну заяву та розглянула заяву про забезпечення позову з порушенням правил територіальної юрисдикції.

Також суддя не врахувала специфіку правовідносин, що виникли між позивачем та відповідачем, та, як наслідок, залишила поза увагою положення спеціального законодавства у цій галузі, а саме Повітряного кодексу України.

Як повідомляв УНІАН, 24 травня 2019 року суддя Баришівського райсуду Київської області Литвиненко винесла ухвалу про призупинення дії ліцензії української авіакомпанії SkyUp Airlines.

У документі наголошується, що дане рішення було ухвалено у зв'язку з позовом жительки Баришівки Оксани Пасенко, з посиланням на системне невиконання зобов'язань перед клієнтами, затримки рейсів і відсутність контролю за виконанням норм авіабезпеки.

Пізніше з’ясувалося, що Пасенко взагалі не зверталася з таким позовом до суду.