Депутати просять провести всебічне розслідування і з'ясувати того, хто виклав записи в мережу / фото УНІАН

Група народних депутатів звернулася до СБУ з приводу оприлюднених аудіозаписів нібито з наради за участю прем’єр-міністра Олексія Гончарука та інших посадовців.

Як передає кореспондент УНІАН, про це у коментарі журналістам заявила народний депутат від “Слуги народу, представник Кабміну у Верховній Раді Олена Шуляк.

“Ці аудіозаписи мають великий резонанс у суспільстві. Але на сьогодні, станом на зараз, відсутня будь-яка інформація щодо достовірності та цілісності цієї інформації”, - сказала вона.

Відео дня

Шуляк підкреслила, що група народних депутатів сьогодні звернулась до СБУ з проханням провести всебічне розслідування і встановити джерело походження аудіозаписів та цілісність записаної інформації.

Читайте такожПлівки Гончарука: в Управлінні держохорони заявили, що не причетні до поширення аудіозаписів

«Чи були ознаки монтажу чи втручання до звукової інформації і найголовніше - законність отримання такої інформації», - додала Шуляк.

За її словами, якщо ця інформація достовірна, то існує три шляхи її отримання, перший з яких - в рамках розслідування кримінального розслідування, другий - в рамках контррозвідувальної діяльності.

«І третє, найнеприємніше, - така інформація може бути достовірною, якщо вона була отримана незаконним способом при встановленні технічних засобів у приміщеннях високопосадовців, де проводяться наради», - сказала Шуляк.

Вона зазначила, що депутати просять СБУ провести розслідування і повідомити їх про результати.

Шуляк додала, що сьогодні не спілкувалася з прем’єр-міністром, і вчора його також не бачила, оскільки він не приходив на засіданні фракції «Слуга народу», бо в цей час перебував на нараді у президента.

Своєю чергою у коментарі журналістам інший депутат від «СН» Єгор Чернєв зазначив, що Управління державної охорони оприлюднило заяву, у якій йшлося про те, що співробітники УДО щодня вживають технічних заходів з метою “забезпечення конфіденційності роботи уряду і прем’єр-міністра”.

“Тобто, вони наголошують на тому, що неможливо було робити якихось записів на цій нараді”, - додав він.

За словами Чернєва, депутати хочуть дізнатися, чи відкрито кримінальне провадження щодо цього аудіозапису, і якщо немає, то чи не продовжують деякі співробітники спецслужб, які залишилися на своїх посадах, ганебну практику незаконного прослуховування посадовців.

«Або все ж таки це був сфальсифікований запис, який має на меті вбити клин між Кабінетом міністрів, президентом та Верховною Радою», - додав Чернєв.

За його словами, звернення до СБУ підписали близько 30 народних депутатів.

Як повідомляв УНІАН, ввечері 15 січня у соцмережах поширили аудіозаписи нібито з наради, у якій брали участь прем'єр-міністр Гончарук, міністр фінансів Оксана Маркарова, перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів та інші посадовці. Вони начебто обговорювали економічні питання перед зустріччю з президентом Володимиром Зеленським. На записах людина з голосом, нібито схожим на голос Гончарука, зокрема називає себе «повним профаном» в економіці.

Після цього у соцмережах було поширено інформацію про те, що Гончарук нібито написав заяву про звільнення.

Заступник керівника Офісу президента Ковалів пізніше заявила, що голос на аудіозаписах їй не належить.

У прес-службі Кабінету міністрів заявили, що не мають інформації щодо справжності відповідних аудіозаписів. Там також спростували інформація про те, що Гончарук нібито написав заяву про звільнення.

В Управлінні державної охорони запевнили, що не причетні до поширення аудіозаписів нібито з наради за участю Гончарука.