Пристайко зауважив, що для цього було проведено телефонну розмову президентів двох країн/ фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко наголошує на необхідності фіксації визнання Іраном своєї провини у збитті «Боїнга» документом.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час Години запитань до уряду в парламенті, відповідаючи на питання депутатів про позицію України по заявах щодо ненавмисності збиття українського літака, і чи опрацьовуватиметься позиція щодо заперечення такого твердження.

Читайте такожПристайко: сьогодні стане відомо, коли повернуть до України тіла загиблого екіпажу МАУ

Відео дня

«Що стосується ненавмисності, використання цього терміну, ми не відкидаємо жодної з версій, яка є. Тепер, з визнанням іранською стороною провини, всі версії звужуються до однієї, головної. Але не один раз були випадки, коли заява, яка була зроблена публічно, потім не була підтримана. Ми хочемо зафіксувати визнання іранською стороною своєї провини, визнання на міжнародному рівні, документом», - сказав Пристайко.

Він додав, що для цього було проведено телефонну розмову президентів двох країн.

«Ми вимагаємо спеціального представника. Ми будемо все одно порушувати це в Раді безпеки ООН і фіксувати зобов'язання, які з моменту фіксації... підемо всю дорогу до кінця, включаючи визнання провини, компенсації людям і так далі», - зазначив міністр.

Так, констатував урядовець, фіксація необхідна для того, аби «не зірвати взаємодію з іранської сторони, яка зараз тримається фактично на слові, на політичній заяві лідера Ірану».

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.