Степан Черновецький / Фото zn.ua

Іспанський суд закрив попереднє розслідування проти Степана Черновецького – Президента інвестиційної компанії Chernovetskyi Investment Group. Його інвестиції в країну визнані законними.

Про це в інтерв'ю Фокус заявив сам Степан Черновецький.

За його словами, справа, а точніше - попереднє розслідування, будувалася лише на здогадках та домислах, тому абсолютно закономірно була закрита.

Відео дня

«Звинувачення не було, а ось на чому будувалася вся ця історія - це загадка. Немає нічого конкретного, одні підозри. Стільки шуму, стільки проблем, грошей, напевно, чимало бюджетних витратили, а все на домислах. Іспанських адвокатів ця ситуація дивує менше, ніж мене, мабуть, вони до цього звикли, адже мій випадок далеко не унікальний», - каже Степан Черновецький.

Бізнесмен припустив, що причиною цієї ситуації стало певне упередження у відношенні до ного як інвестора із пострадянського простору.

«Як з’ясувалося, мій випадок далеко не унікальний. Таких ситуацій чимало: багатих чи відносно багатих іноземців заарештовували на довгі місяці. Справи у результаті розвалювалися, їх відпускали, а за цей час їхні бізнеси в Іспанії руйнувалися. Їм нічого іншого не залишалося потім, як їхати. Можливо, це такий сигнал система посилає: «ми вам не раді», - зазначив Черновецький.

Щоб навести приклад, він нагадав, як саме відбувалося його затримання: незважаючи на те, що іспанські поліцейські тривалий час стежили за Черновецьким і знали його розпорядок дня, вони увірвалися до будинку з автоматами зранку, коли вся родина ще спала.

"У день мого затримання повідомили про це в ЗМІ дуже гучно, самі злили фотографії затримання моментально, мабуть, щоби створити ажіотаж, побудований на стереотипах. Хоча насправді це було всього лиш попереднє розслідування", - розповів Черновецький.

За його словами, слідство тривало три роки, і навіть після того, як його адвокати надали всі докази законності інвестицій, іспанські правоохоронці не квапилися закривати справу.

«Я знаю про цю справу три з половиною роки, сама вона триває ще довше, і слідство так і не припустило навіть, якими такими начебто кримінальними шляхами були отримані кошти для інвестицій в Іспанію. Власне, все попереднє слідство на такого роду «підставах» і було побудоване. І закінчилося цілком закономірно - закриттям. Тільки система дуже повільна, і слідство наполегливо відмовлялося визнавати свої помилки, тому це тривало так довго», - резюмував Степан Черновецький.

Нагадаємо, керівник CIG Степан Черновецький був затриманий іспанською поліцією у липні 2016 року і незабаром звільнений. Через три роки суд Іспанії визнав інвестиції українського бізнесмена законними і закрив попереднє розслідування проти нього.