Перший заступник директора Державного бюро розслідувань Олександр Бабіков запевняє, що за жодних обставин не втручатиметься у розслідування справ Майдану.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на брифінгу.

За словами Бабікова, він не може називатися адвокатом екс-президента Віктора Януковича і не вбачає конфлікту інтересів у тому, що раніше в окремих справах був причетний до його захисту.

Відео дня

Як наголосив Бабіков, він є адвокатом-початківцем, який прийшов працювати в адвокатуру в липні 2017 року, а по справах Януковича виконував лише окремі доручення, коли були відсутні адвокати, що постійно займалися цими справами.

Також Бабіков запевнив, що лише інколи ставив свої підписи на процесуальних документах у справах Януковича, і заявив, що не вбачає жодного конфлікту інтересів між своєю колишньою діяльністю і теперішньою на посаді першого заступника директора ДБР.

Як заявив Бабіков, за жодних обставин, ні фактично, ні юридично він не може впливати на справи Майдану, не може здійснювати контроль над слідством у справах Майдану, звільняти або накладати стягнення на підлеглих з відділу ДБР, що займається справами Майдану, а також давати процесуальні вказівки слідчим або їхнім керівникам.

Крім того, Бабіков сказав, що не знає такого прокурора як Олексій Донський, попри те, що нещодавно Донський публічно заявляв про те, що декілька разів бачився з Бабіковим у судах саме у справах, де фігурує Янукович.

Читайте такожБабіков стверджує, що конкурс у ДБР, в якому він переміг, не був формальністю

Як повідомляв УНІАН, 3 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань", яким передбачено перезапуск ДБР. Згідно із законом, тодішнього директора ДБР та його заступників повинні були звільнити, а керівників ДБР мала обрати конкурсна комісія.

27 грудня президент Володимир Зеленський звільнив Романа Трубу з посади директора ДБР та призначив Ірину Венедіктову на посаду т.в.о. очільника ДБР.

16 січня 2020 року у ДБР заявили про завершення конкурсу на зайняття посад першого заступника та заступників директора відомства. Одна посада залишилась вакантною.

20 січня Бабікова було призначено на посаду першого заступника директора ДБР.

Адвокат потерпілих у справах Майдану Євгенія Закревська заявила, що це призначення Бабікова може призвести до розвалу справ проти Януковича.

Раніше Бабіков працював у юридичній фірмі Aver Lex, яка представляла інтереси Януковича в судах.