фото УНІАН

Верховна Рада України попередньо схвалила президентський проект закону про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи) (№1017).

Читайте такожЩо дасть скорочення народних депутатів до 300 осіб

Як передає кореспондент УНІАН, за відповідний проект постанови проголосували 236 народних депутатів із 393, зареєстрованих в сесійній залі. Жодного голосу "за" не дали "Європейська солідарність", "Батьківщина", "Голос", групи "За майбутнє" та "Довіра".

Відео дня

Законопроектом у статті 76 законопроектом встановлюється, що конституційний склад Верховної Ради України - 300 (нині - 450) народних депутатів України, які обираються строком на 5 років.

Народним депутатом України може бути громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу, постійно проживає в Україні не менше останніх 5 років і володіє державною мовою.

Не може бути народним депутатом громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

У статті 77 встановлюється, що Верховна Рада України обирається за пропорційною виборчою системою.

Розділ XV "Перехідні положення" пропонується доповнити пунктом 17, у якому встановлюється, що після набрання чинності законом України "Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)" Верховна Рада України, обрана до набрання чинності зазначеним законом, продовжує виконувати свої повноваження до наступних виборів народних депутатів України.

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня парламент направив до Конституційного суду для отримання висновку президентський законопроект "Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)" (№1017).

Законопроектом пропонується у статті 76 Основного закону передбачити, що конституційний склад Верховної Ради становить 300 народних депутатів (на сьогодні - 450 парламентаріїв), які обираються строком на 5 років.

До статті 77 вноситься норма про те, що народні депутати обираються за пропорційною виборчою системою.

17 грудня КС визнав конституційним законопроект змін до Конституції щодо зменшення кількості народних депутатів.