Дональд Трамп / REUTERS

Колишні посли Сполучених Штатів Америки закликають адміністрацію президента Дональда Трампа призначити нового спеціального представника США у справах України замість Курта Волкера, який подав у відставку.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Александер Вершбоу і Стівен Пайфер повідомили на прес-конференції після круглого столу на тему: «Відносини України та США: рухаючись вперед».

Читайте такожВашингтон визначився з кандидатурою нового посла в Україні - Пристайко

Відео дня

Зокрема, колишній посол США у Росії і екс-заступник генсека НАТО, заслужений член Центру Скоукрофта (Атлантична Рада) Александер Вершбоу заявив: “Сполучені Штати повинні набагато активніше брати участь у підтримці дипломатичних зусиль задля врегулювання кризи на Донбасі. Треба сподіватися, що врешті буде призначена певна високопосадова особа, і чим скоріше, тим краще, щоб займатися питаннями, за які відповідав Курт Волкер”.

Він зауважив, що рішення про долучення США до формату переговорів у “нормандському форматі” залежить не від Америки, але він переконаний, що США братимуть участь у переговорах, щоб чітко заявляти про неприйнятну поведінку Москви і про потребу політичного рішення.

За словами Вершбоу, США мають відігравати роль радника, якому можна довіряти, для президента України Володимира Зеленського і його уряду.

Своєю чергою, колишній посол США в Україні, позаштатний дослідник Інституту Брукінгса, науковий співробітник Стенфордського університету Стівен Пайфер назвав три напрямки, які покращать відносини України та США.

Зокрема, на його думку, в першу чергу адміністрація Трампа повинна призначити нового посла в Україну, а також призначити нову людину на посаду спеціального представника США у справах України.

Читайте такожПомпео запевнив, що тиск на РФ продовжиться для виконання нею положень Мінських угод

“Я публічно вже запропонував кандидатуру заступника державного секретаря Стівена Бігуна. Він той, хто добре знає Україну. Він добре знає Росію. Він брав участь у обговореннях стосовно того, як покласти кінець конфлікту між Росією та Україною”, - підкреслив Пайфер.

Також екс-посол рекомендує узгодити чітку дату візиту президента України до Білого дому.

“Усі ці кроки зміцнять українсько-американські відносини. І це не складні кроки”, - переконаний Пайфер.

Як повідомляв УНІАН, Волкер подав у відставку наприкінці вересня після оприлюднення скарги американського розвідника, у якій йшлося про те, що президент США Трамп нібито чинив тиск на президента України Зеленського. У цій скарзі згадувалося і про Волкера. Також він дав свідчення в Конгресі США з цього приводу.