REUTERS

Під час перебування президента України Володимира Зеленського в Омані до цієї країни також приїздив секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми "Схеми". У ньому зазначається, що Патрушев прилетів у ніч на 8 січня тим же чартерним літаком Bombardier Global Express 6000 із бортовим номером 9H-VJN, який через добу доправив президента України з Маската до Києва.

Журналісти розповідають, що отримали інформацію про пасажира з Москви від одного джерела, а друге підтвердило перетин ним кордону РФ. Моніторинг російських новин за 8 січня, проведений журналістами, показав: того дня Патрушев у публічному просторі був відсутній.

"Довірений силовик Путіна, секретар Радбезу РФ летить саме до Оману і саме в той час, коли там відпочиває президент Зеленський. Летить не державним бортом, а чартером, який складно прив’язати до конкретних осіб. Саме цей чартер далі опиняється у розпорядженні президента Зеленського для термінового повернення в Київ, яке чомусь зрештою затрималось майже на добу", - йдеться в матеріалі "Схем".

Читайте такожЗеленський не мав непублічних зустрічей в Омані - Єрмак

В Офісі президента України заявили, що глава держави не знайомий з Патрушевим, не спілкувався з ним телефоном та не зустрічався.  При цьому, йдеться в сюжеті, у президента проігнорували запитання журналістів про те, з яких причин Зеленський скористався саме тим приватним літаком, яким в Оман прилетів секретар Радбезу РФ Патрушев.

У Раді безпеки Росії заявили, що ці питання може коментувати лише прессекретар Патрушева, утім станом на час виходу розслідування в ефір його телефон не відповідав.

За словами шеф-редактора російського видання The Insider Романа Доброхотова, Патрушев в Росії, як силовик - друга людина після президента. 

"А силовики, зрозуміло, в Росії грають ключову роль. У цій сфері він буде залишатися головним - поки взагалі Путін при владі", - пояснює Доброхотов.

Читайте такожУ Зеленського пояснили, чому його повернення з Оману зайняло багато часу

5 січня президента України Володимира Зеленського помітили в Омані - низка ЗМІ повідомили, що він перебуває там на відпочинку з родиною і оприлюднили фото.

За кілька годин Офіс президента підтвердив, що Зеленський перебуває в Омані: там зазначили, що президент вирушив туди з родиною за власні кошти чартерним рейсом. Водночас у повідомленні ОП йшлося про "зустрічі на найвищому рівні", які були заплановані в очільника держави "найближчими днями".