Фото: REUTERS

Міністерство закордонних справ України заявляє, що оприлюднений у Мюнхені документ щодо «посилення безпеки в Україні» не є офіційним і суперечить офіційній позиції України.

Про це у коментарі УНІАН повідомила речник Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко.

Читайте також"Путін прямо поставив питання": у Кремлі виклали свою версію розмови президентів України та РФ

Відео дня

«Документ «Дванадцять кроків до посилення безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні» був підготовлений неурядовою організацією «Euro-Atlantic Security Leadership Group». Це приватна ініціатива групи політиків та експертів, небайдужих до питань міжнародної безпеки та безпекової ситуації в Україні, зокрема збройної агресії РФ проти нашої держави», - зазначила вона.

Зеленко заявила, що «тези, що містяться в цьому документі, не відповідають офіційній позиції Української держави».

«За інформацією керівництва Мюнхенської конференції безпеки, воно також не визнає цей матеріал офіційним документом конференції. Текст документа було видалено з офіційного веб-сайту конференції», - заявила речник.

Як відомо, сьогодні, 14 лютого, на сайті Мюнхенської конференції з безпеки з'явився документ, який пізніше був видалений.

У документі зазначалося, що його підписантами були голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер та колишній міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов. Також було сказано, що підписантами були троє українських експертів Василь Філіпчук, Олександр Чалий і Олексій Семеній.

У документі не йшлося про воєнний напад Росії на Україну і про окупацію українських територій. Документ передбачав поступове зняття санкції з Росії за умови покрокового виконання Мінських угод та започаткування всеосяжного діалогу в Україні щодо національної ідентичності, який враховував би позиції Росії, Угорщини і Польщі.