Президент упевнений, що "нормандська четвірка" збереться вже у квітні / фото president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада докладає всі зусилля, щоб наступна зустріч "нормандської четвірки" відбулася у квітні цього року.

Читайте такожУкраїна пропонує розводити війська на Донбасі за "секторальним" принципом - Зеленський

Про це він сказав під час виступу на Мюнхенській конференції з питань безпеки, яка транслюється на сайті заходу.

Відео дня

"Хочу запевнити: Україна і надалі буде робити все, щоб наступний саміт глав України, Німеччини, Франції та Росії в "нормандському форматі" відбувся в узгоджені терміни, а саме - у квітні 2020 року", - заявив він.

Зеленський зазначив, що ключове завдання української влади - забезпечити неухильне виконання досягнутих під час Паризького саміту домовленостей.

"Україна готова і працює над цим. Щодня, крок за кроком, ми рухаємося шляхом до миру. Але це шлях з двостороннім рухом, і ми чекаємо кроків назустріч", - зазначив він.

Глава МЗС не став називати конкретні терміни саміту, але запевнив, що він буде / фото УНІАН

Разом з тим, міністр закордонних справ заявив, що в Мюнхені не відбудеться нормандська зустріч на міністерському рівні, хоча така можливість обговорювалася.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Зокрема, зараз тривають двосторонні переговори між міністрами для узгодження позиції - зокрема, Пристайко зустрівся з німецьким колегою Хайко Маасом. "Головна мета цих переговорів - зустріч лідерів нормандської четвірки у квітні", - зазначив він.

Пристайко також висловив упевненість в тому, що "нормандський саміт" однозначно відбудеться.

"Лідери нормандської четвірки повинні зустрітися. Можливо це буде не у квітні, а пізніше. Нам важливо щоб були домовленості, яких вони зможуть досягти", - додав Вадим Пристайко.

Як повідомляв УНІАН, 11 лютого заступник голови МЗС РФ Андрій Руденко заявив, що без виконання політичних аспектів комюніке з боку України про точні терміни проведення нового саміту в "нормандському форматі" говорити поки не доводиться. За його словами, з усіх паризьких домовленостей виконана лише одна - обмін утримуваними особами між Україною та ОРДЛО.

Того ж дня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що підготовка до нової зустрічі лідерів країн "нормандської четвірки" наразі не здійснюється.

14 лютого Зеленський під час телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним обговорив підготовку до наступної зустрічі лідерів країн "нормандської четвірки".