МЗС України / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ України висловлюють переконання, що міжнародні санкції проти Російської Федерації, що введені за окупацію Криму, вдасться зберегти до деокупації півострова.

Як передає кореспондент УНІАН, про це директор політичного департаменту Міністерства закордонних справ Олексій Макеєв сказав під час круглого столу на тему «Крим: шість років потому. Шляхи та механізми деокупації півострова».

Макеєв нагадав, що у законодавстві 20 лютого визначене днем початку збройної агресії Російської Федерації проти України, і на даний момент понад 7% території України перебуває під окупацією.

Відео дня

Читайте також"Не відповідає політиці України і НАТО": Загороднюк прокоментував скандальні "12 кроків" щодо Донбасу

Також він наголосив, що у цьому зв'язку зусилля українських дипломатів на міжнародній арені зосереджуються на політиці невизнання окупації українських територій.

Макеєв зазначив, що більшість країн світу засудили російську агресію, а міжнародні партнери України в Європейському Союзі, у "Великій сімці" запровадили санкції проти РФ за агресію і початок окупації Криму. "І ці санкції триватимуть, і хоча це достатньо складна задача для українських дипломатів, але триватимуть, аж допоки Крим не буде деокупований", - заявив Макеєв.

Він сказав, що у директивах усіх українських делегацій під час ведення будь-яких переговорів з міжнародними партнерами йдеться про необхідність порушення таких питань, і зокрема, з метою відновлення українського суверенітету в Криму і на Донбасі.

"Ми, зі свого боку, також продовжуємо робити все, щоб тема залишалася на порядку денному. Ми переслідуємо Росію в тих судових міжнародних інстанціях, де є юрисдикція, і будемо продовжувати це робити", - сказав Макеєв.

Також дипломат зазначив, що треба більше говорити не лише про політику деокупації, але і про політику реінтеграції. "Було б дуже добре, якби ми змогли би реінтегрувати Донбас і Крим якомога швидше, але ми також повинні зрозуміти, що на жаль, сьогодні Російська Федерація на міжнародній арені поводиться абсолютно безвідповідально, тему Криму обговорювати не хоче, а від теми по Донбасу намагається відкараскатися, як може", - сказав дипломат.

При цьому Макеєв сказав, що Україні вдається тримати в єдності міжнародну коаліцію на свою підтримку. "Я впевнений, вона ніяким чином не може похитнутися, але політика реінтеграції має доповнювати наші зовнішньополітичні зусилля", - сказав Макеєв.