29 грудня відбувся великий обмін утримуваними особами між Україною і так званими «ДНР» і «ЛНР» / фото УНІАН

У межах наступного обміну утримуваними Україна планує повернути додому майже 200 людей. 

Про це повідомив секретар Ради безпеки і оборони Олексій Данілов, передає «Українське радіо».

Читайте такожЄрмак і Козак у Мінську обговорили питання звільнення утримуваних осіб у форматі "всіх на всіх"

Відео дня

«Списки на обмін є, він постійно узгоджується, є окрема група, яка цим питанням займається. У нас є велике бажання забрати наших бранців додому. Це майже 200 осіб», — зазначив Данілов.

Він також прокоментував звільнення з полону українців, які ймовірно співпрацювали з бойовиками та знущалися з утримуваних українців.

«Це складне питання, до якого я б обережно ставився. Сьогодні у нас є складні процеси, коли людина щось говорить, а потім воно не зовсім підтверджується... Люди, які катували і вбивали, вони не мають права на амністію. Ми не можемо вбивць амністувати. Нам це ніхто ніколи не простить», — сказав Данілов.

Раніше журналіст Станіслав Асєєв, якого звільнили з полону бойовиків на Донбасі під час обміну 29 грудня 2019 року, заявив, що інші звільнені, Євген Бражніков та Олексій Кусков, знущалися з українських в'язнів у полоні бойовиків.

Як повідомляв УНІАН, 29 грудня відбувся великий обмін утримуваними особами між Україною і так званими «ДНР» і «ЛНР». З полону бойовиків повернулися 76 українців, зокрема журналіст Станіслав Асєєв, який перебував у полоні понад 2 роки. СБУ оприлюднила імена всіх звільнених з полону українців: це 12 військових і 64 цивільних.

У пресслужбі Володимира Зеленського зазначили, що всього звільнили 81 людину, але 5 людей залишилися на непідконтрольній території. У межах обміну Україна передала бойовикам понад 120 людей, ще 17 відмовилися брати участь в обміні. Українська влада зокрема передала колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілах на Інститутській у 2014 році, та бразильця Рафаеля Лусваргі.