До складу Верховної Ради дев’ятого скликання входить 87 жінок та 336 чоловіків / фото УНІАН

Народні депутатки випереджають народних депутатів і за кількістю зареєстрованих законопроєктів, і за кількістю ухвалених, якщо порівняти середній показник ефективності їхньої законотворчої діяльності на одну людину. До складу Верховної Ради IX скликання входить 87 жінок та 336 чоловіків.

Про це повідомляє громадянська мережа ОПОРА.

Вони проаналізували кількість законопроєктів, до складу авторського колективу яких входять жінки. А також скільки таких законопроєктів були успішними, тобто ухваленими з початку роботи парламенту до 6 березня 2020 року.

Відео дня

Так, у парламенті зареєстрували 1464 законопроєкти з авторками, з яких 152 були ухвалені. В авторів цей показник становить 5102 та 413 відповідно.

«Якщо порахувати середню кількість законодавчих актів на одну людину, то виходить, що у народних обраниць показник зареєстрованих законопроєктів становить 16,8%, з яких 10,4% були прийняті», — пише ОПОРА.

Читайте також"Краще б ми приймали закони": Разумков хоче скасувати частину виступів депутатів

Натомість народні обранці зареєстрували у середньому 15,2% законопроєктів на одного, з яких 8% були ухвалені.

У громадській мережі нагадують, що, відповідно до нового виборчого законодавства, кількісний склад парламенту має зрівнятися у контексті представництва обох статей через закріплену гендерну квоту.

Так, у частині 12 статті 154 Виборчого кодексу йдеться: «Під час формування загальнодержавного та регіональних виборчих списків партія повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі)».

Інфографіка ОПОРА