Вадим Пристайко: Ми неодмінно будемо в НАТО - це лише питання часу / фото УНІАН

Для членства України в НАТО немає жодних юридичних перешкод.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко.

"В основоположних документах Альянсу немає положення, яке б забороняло приєднуватися до НАТО країні, в якій триває військовий конфлікт. Тому з юридичної точки зору Україна має такі ж можливості, як і інші країни, що не воюють", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУгорщина продовжить блокувати засідання Комісії Україна-НАТО - Сійярто

При цьому Пристайко визнав, що війна на Донбасі ускладнює шлях України до Альянсу.

"Конфлікт забирає життя наших людей, виснажує Україну, затримує наш цивілізаційний розвиток, заважає реалізувати критично необхідні реформи. На це і розраховує Росія, яка традиційно провокує нестабільність у сусідніх державах, зокрема, щоб ускладнити їхній рух до європейських та євроатлантичних структур. Яскравий приклад, як це працює - війна в Грузії", - сказав Пристайко.

Віце-прем'єр наголошує, що завданням України зараз є необхідність "вирватись" з конфлікту, використовуючи всі можливі дипломатичні та інші засоби.

"Політичне рішення щодо вступу України в НАТО буде залежати від розвитку нашої країни - впровадження військових та інших реформ, забезпечення демократії на верховенства права тощо. Ми неодмінно будемо в НАТО - це лише питання часу", - підсумував Пристайко.

Напередодні радник глави РНБО Сергій Сивохо заявив, що в України відсутні реальні перспективи вступу в НАТО, передає LB.ua.

"Видно озброєним оком, що нічого не відбувається в цьому напрямку. Так, є прагнення, так, воно може бути закріплене в офіційних документах, але нічого такого не відбувається. Наприклад, в країни НАТО не можуть вступити країни з внутрішнім конфліктом. У нас, на жаль, є бойові дії", - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, раніше Дмитро Кулеба заявив, що вступ України до НАТО можливий навіть з тимчасово окупованими територіями.