REUTERS

З 2018 року справу про розтрату державних коштів ексгендиректором "Хліб Інвестбуду" Ігорем Філіпенком мертвим вантажем лежить у суді. Його обвинувачують у завданні збитків держпідприємству на суму понад 145 млн гривень. Якщо в найближчі місяці суд не почне розгляд справи, головні зернотрейдери часів Януковича зможуть уникнути покарання.

Майже 2 роки тому прокуратура міста Києва завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо колишнього директора товариства "Хліб Інвестбуд" Ігоря Філіпенка, незаконні дії якого завдали державному підприємству збитків на суму понад 145 млн гривень. Про це повідомляє видання Bykvu.

Схема Ігорю Філіпенку, який керував підприємством за часів побіжного президента Януковича, вдалася не без допомоги державних чиновників.

Відео дня

Видання нагадує, що за часів Януковича Міністерством аграрної політики керував Микола Присяжнюк – близький до "сім'ї" партнер по бізнесу. Міністерству аграрної політики в ті часи були підконтрольні Аграрний фонд і Державна продовольчо-зернова корпорація (ДПЗК), до складу якої входило ТОВ «Хліб Інвестбуд». Це підприємство існує з 2004 року, однак на аграрному ринку активно почало працювати з 2009-го.Після приходу до влади Януковича Мінагрополітики обрало "Хліб Інвестбуд" державним оператором з експорту зерна і виділила цьому ТОВ п'яту частину загальної квоти зерна. Пізніше компанія стала одним із основних зернотрейдерів.

Нині ТОВ «Хліб Інвестбуд» перебуває на стадії ліквідації – справа про банкрутство розглядається роками в суді. У 2012 році 49% акцій цієї компанії належало «ТД«Укрхлібпродукти»(ДП ДАК «Хліб України»). 51% статутного фонду товариства «Хліб Інвестбуд» розпоряджалося ТОВ «Каласар». Ним керувала також "своя людина" – Олександр Козирєв. Засновниками «Каласар» значилися Trade house "Ukranian food AG" (Швейцарія) і «Genetechma Finance Limited» (Кіпр) з групи «Зовнішекономбанку» Володимира Путіна.

Угода з "приватизації" держпідприємства пройшла за стандартною схемою. У 2012 році «Хліб Інвестбуд» уклав договір з кіпрською компанією ALDZAS INVESTMENTS LTD, поступившись цій компанії 50% статутного капіталу ТОВ "ДПЗКУ-МТС". Після операції кіпрська компанія збільшила його до 1,45 млн гривень. Наслідком цієї операції стало те, що частка держави в ТОВ «Хліб Інвестбуд» зменшилася з 49% до 1%. Таким чином Україна втратила активів на суму близько 145 млн гривень.

Правоохоронці зацікавилися цією справою ще в 2013 році. Філіпенку оголосили про підозру за ч. 5 ст. 191 і ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України. Після цього він утік з України, а "Хліб Інвестбуд" оголосив про банкрутство.

Досудове розслідування завершили в травні 2018 року. Проте чомусь не доходить до суду. Тим часом строк розгляду справи наближається до трьох років – і потім вона просто може "розвалитися".

Можливо, затягування процесу пов'язане із майбутньою приватизацією. З огляду на те, що положення ДПЗКУ доволі сумне. І не виключено, що рятувати держпідприємство прийдуть нові "смотрящі".