Ілюстрація REUTERS

Завтра народні депутати України планують протестувати можливість віддаленого голосування.

Про це в коментарі УНІАН повідомила заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

Читайте такожКулеба прокоментував заклик Росії зняти з неї санкції через коронавірус

Відео дня

Вона зазначила, що це пов'язано з проектом закону про підстави та порядок проведення пленарних засідань парламенту і засідань його комітетів у режимі відеоконференції на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (№3250).

"Ми спочатку, перш ніж виносити його на розгляд комітету, чи тим паче, в зал, хочемо з'ясувати, наскільки це все реалістично з технічної точки зору. Ми вибрали, я думаю, має бути не менше 20 депутатів, щоб вони з планшетів підключилися і по відеозв'язку (протестували)", - пояснила депутатка.

Кравчук нагадала, що депутатам раніше було видано планшети для електронного формату роботи: "У кожного є свій підпис, він закріплений персонально тільки за депутатом".

За її словами, в рамках голосування по відеозв'язку кожен депутат повинен буде підтвердити свою особу і під час самого голосування не натискати на якісь кнопки, а сказати словами, що він підтверджує своє рішення.

"Наскільки я зрозуміла, в залі усе одно мають перебувати спікер парламенту, перший віце-спікер - мінімально. І члени Лічильної комісії", - розповіла Кравчук і додала, що процес такого голосування виходить дуже довгим.

На уточнення, чи є технічні можливості зробити онлайн-зв'язок на таку велику кількість людей, вона відповіла, що цим питанням займається голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Він там з Майкрософтом зв'язувався. Я так розумію, що має через майкрософтівський софт зробити, спробувати, принаймні", - сказала Кравчук.

Вона зауважила, що законопроект №3250 - для особливих випадків: "Якщо ми просто фізично або за кількістю хворих не зможемо зібратися, або якщо велика частина буде на самоізоляції через контакт з хворим. Тобто, це такий перестраховочний варіант, щоб Верховна Рада не втратила взагалі свою функціональність".

Крім того, розповіла депутатка, розглядався навіть варіант голосування депутатів на великому відкритому просторі, наприклад, на стадіоні: "Коли можна зробити великий проміжок між депутатами. Вони б голосували руками, і це все б рахувалося. Але якби там були додаткові засоби захисту".

Як повідомляв УНІАН, у Верховній Раді зареєстровано проект закону про підстави та порядок проведення пленарних засідань парламенту і засідань його комітетів у режимі відеоконференції на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (№3250).

Автором документу є перший віце-спікер Руслан Стефанчук.