Кличко розповів про VIP-палати у лікарнях / фото УНІАН

Міський голова Києва Віталій Кличко підтвердив, що у лікарнях будуть окремі палати для VIP-осіб у випадку їхнього захворювання на коронавірус.

Читайте такожНадзвичайна ситуація та продовження карантину: як нові рішення Кабміну вплинуть на життя українцівТаку заяву він зробив в ефірі телеканалу «Україна-24», повідомляє прес-служба Київської міськдержадміністрації.

За його словами, «така практика завжди була, і не тільки в Україні». Хоча спочатку Кличко спробував інформацію про відповідне своє розпорядження готувати такі палати спростувати, але відразу її сам підтвердив:

Відео дня

«Що стосується VIP-палат, нібито, для депутатів та інших чиновників, – такого немає! Я підняв інформацію щодо розпорядження, яке опублікували ЗМІ. Зараз з'ясовуємо всі деталі. Справді, завжди так було, що перші особи держави - президент, прем'єр-міністр, голова Верховної Ради - на випадок захворювання повинні мати певні умови. Окремі палати і щоб поряд знаходилася державна охорона. Така практика завжди була. І, до речі, не тільки в Україні».

Він додав, що такі умови можуть стосуватися виключно керівництва держави.

«Багато чуток є. Кажуть, що Олександрівська - це, нібито, VIP-лікарня. Олександрівська лікарня є базовою. І переважно всіх хворих чи з підозрою на коронавірус сьогодні відправляють туди. Якщо збільшуватиметься кількість хворих, ми будемо лікувати їх і в інших визначених і підготовлених для цього лікарнях. Таких сьогодні в столиці 7, включно з Олександрівською», – додав міський голова.

Між тим, Bihus.Info сьогодні повідомив, що Департамент охорони здоров’я Київської міської держадміністрації розіслав медичним закладам міста наказ про особливі умови лікування «особливих пацієнтів». Документ датований 25 березня 2020 року.

Розпорядження про підготовку VIP-палат/ kievcity.gov.ua

Посилаючись на копію цього документа, зазначається, що в наказі йдеться про осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, по суті – це всі чиновники високого рівня країни.

Департамент визначив перелік медзакладів, які повинні будуть приймати таких пацієнтів та прописав особливі вимоги до утримання хворих.

Серед головних вимог – окремі, ізольовані від інших приміщень, палати площами не менше 13 квадратних метрів з затіненими вікнами. Палати повинні мати зручні комунікації з операційним блоком, діагностичним та іншими відділеннями. Також передбачена наявність окремого резерву лікарських засобів та розгортання окремих сестринських цілодобових постів у вищевказаних палатах або ж біля них.

Людей, які будуть користуватись VIP-режимом, в наказі визначено, як «особи, щодо яких здійснюється державна охорона».

Раніше УНІАН повідомляв, що кількість заражених коронавірусом в Україні збільшилася до 136 осіб.

Читайте також: