Сьогодні зранку слідчі ДБР провели обшуки у Чорновол / УНІАН

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили народному депутату VIII скликання Тетяні Чорновол про підозру в умисному вбивстві.

Про це повідомляє прес-служба ДБР.

Читайте такожРазумков повідомив, які питання планується розглянути 13 квітня на позачерговому засіданні Ради

Відео дня

Зазначається, що депутата підозрюють в умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині, вчиненого за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п.п. 5, 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).

У ДБР інформують, що, за попередньою інформацією, 18 лютого 2014 р. підозрювана керувала діями групи осіб та безпосередньо брала участь у підпалі будівлі у центрі Києва на вулиці Липська, в якій знаходився офіс однієї з політичних партій. Унаслідок пожежі загинув працівник 1948 р. народження, який перебував у приміщені партійного офісу.

10 квітня 2020 р. слідчими ДБР проведено обшуки за місцем проживання підозрюваної. У ході яких вилучено речі, які мають доказове значення для розслідування, «предмети з ознаками холодної та вогнепальної зброї», набої.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює прокуратура Київської області. Оперативний супровід — Головне оперативне управління Державного бюро розслідувань.

У разі доведення вини, підозрюваній загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Як повідомляв УНІАН, зранку сьогодні, 10 квітня, Чорновол заявила, що в її будинку представники ДБР проводять обшук.

Також Чорновол оприлюднила скан-копію ухвали Печерського райсуду столиці від 6 квітня, у якій зазначено, що її разом з іншими особами підозрюють у причетності до вбивства громадянина Володимира Захарова.

Згідно з документом, в ході досудового розслідування встановлено, що Чорновол «спільно з невстановленими слідством особами 18 лютого 2014 року о 12.00, перебуваючи біля будинку №10 по вулиці Липській у місті Києві, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки, яких хоча не бажала, але свідомо припускала їх настання, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, за попередньою змовою групою осіб, заподіяла смерть Захарову Володимиру Костянтиновичу».

За даними слідства, Чорновол "з метою насильницького проникнення до будівлі" запропонувала невстановленим наразі особам, які перебували з нею, підпалити приміщення на Липській, 10, у якому перебували люди. Вона нібито разом з іншими особами кинула у вікна будівлі пляшки з запалюваною сумішшю - "напалмом". В результаті у приміщенні виникли численні осередки пожеж.

Захаров загинув в результаті оксидної дії вуглецю, його тіло знайшли на першому поверсі будівлі.

Кримінальне провадження було відкрито 25 березня 2020 р.