Прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО впевнена, що Україна виграє всі суди за позовом ВАТ «Татнафта», поданого на суму понад 1,1 мільярдів доларів у зв`язку з, як заявляють у ВАТ, «захопленням переробного підприємства "Укртатнафта".

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила сьогодні на прес-конференції після засідання Кабінету міністрів.

«Я думаю, що всі суди, які стосуються цього питання, Україна виграє тому, що у нас є внутрішні присуди. Це не рішення уряду, а рішення судів усіх інстанцій України», - заявила Ю.ТИМОШЕНКО

Відео дня

Вона зазначила, що для міжнародного розгляду всі українські суди, від першої до останньої інстанції, зможуть надати «свої аргументовані рішення». «Думаю, що Україна має дуже надійну правову позицію в цьому питанні», - підкреслила прем`єр-міністр.

Нагадаємо, російська компанія "Татнафта" 21 травня пред`явила позов владі України на суму понад 1,1 мільярдів доларів "у зв`язку із захопленням переробного підприємства "Укртатнафта".

Позов направлено згідно з Арбітражним регламентом Комісії з міжнародної торгівлі при ООН.

"Підставою для подачі позову послужило порушення угоди про заохочення та взаємозахист інвестицій, підписаної між Україною та Росією. Позов подається у зв`язку із захопленням підприємства в жовтні 2007 року і втратою російськими акціонерами можливості управляти підприємством", - зазначило джерело в "Татнафті".

Довідка УНІАН. ЗАТ «Укртатнафта» створено в 1994 році відповідно до указів Президентів України і Татарстану на базі Кременчуцького НПЗ. Проектна потужність підприємства становить 18,6 млн. тонн переробки нафти на рік.

61,346% акцій «Укртатнафти» належить державі й передані до статутного фонду НАК «Нафтогаз України», 28% - Міністерству майна та земельних ресурсів Татарстану (у жовтні 2006 року передані в довірче управління ВАТ «Татнафта»), 8,6% - компанії «Татнафта» (Татарстан), 1,2% акцій володіє ТОВ «Корсан», афільоване з групою «Приват».