Українські політологи вважають достатньо реальними шанси зі створення коаліції між БЮТ та Партією регіонів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йшлося сьогодні під час прес-конференції українських політологів та експертів.

Зокрема, як зазначив президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор ЖДАНОВ , на даний момент ведуться дуже активні переговори зі створення коаліції за участю Партії регіонів.

Відео дня

За його словами, згідно з інформацією, яка у нього є, в переговорах між БЮТ та Партією регіонів є досить серйозний прогрес у погодженні проекту нової Конституції та форматуванні нового уряду.

«Створення такої коаліції, воно є досить реальним фактом і воно може відбутися, якщо оцінити, 50 на 50», - сказав він.

У свою чергу директор політико-правових програм Центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Юрій ЯКИМЕНКО наголосив, що в першу чергу необхідно дати відповідь, з якою метою буде створюватися нова коаліція. Одна справа, за його словами, коли така коаліція буде створюватися для здійснення спільних дій з подолання кризи і переформатування уряду. При цьому, за словами Ю.ЯКИМЕНКА, з електоральної точки зору це буде не зовсім виграшний варіант, оскільки може затягнутися конфлікт з призначенням членів уряду. Інша справа, додав він, коли ця коаліція носитиме стратегічний характер і передбачатиме чітку домовленість між кандидатами в Президенти, що один стає Президентом, а другий – прем’єр-міністром.

«Тоді вже після виборів формується готова прем’єрсько-президентська коаліція, в якій кожна зі сторін матиме блокуючий пакет», - сказав він. При цьому Ю.ЯКИМЕНКО додав, що якщо коаліція між БЮТ та Партією регіонів буде створена саме на таких умовах і матиме довгострокові домовленості, то це може виступити певним стабілізатором ситуації в Україні.

Крім того, директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир ФЕСЕНКО зауважив, що за неофіційною інформацією, на 11 травня у Партії регіонів заплановане проведення великої наради щодо можливих домовленостей з БЮТ зі створення коаліції. Він зауважив, що здійснення спільних дій між БЮТ та Партією регіонів в умовах кризи матиме сенс, однак «домовитись буде не дуже просто». В.ФЕСЕНКО зауважив, що одним з пунктів переговорів між БЮТ та Партією регіонів, за неофіційною інформацією, є мораторій на проведення парламентських виборів протягом п’яти років. Політолог наголосив, що якщо така домовленість дійсно буде досягнута, то Президент України Віктор ЮЩЕНКО почне активно діяти і поновить тему розпуску Верховної Ради, оскільки побачить загрозу своїм інтересам.