Кандидат на пост Президента України Арсеній ЯЦЕНЮК вважає своїм завданням «зробити Україну такою, щоб Євросоюз сам запросив її до себе».

Як повідомили УНІАН в прес-службі А.ЯЦЕНЮКА, про це він сказав у прямому ефірі Української служби Бі-Бі-Сі.

За словами А.ЯЦЕНЮКА, Київ вестиме переговори з Європейським Союзом у тому випадку, якщо він прийме рішення про початок процесу набуття членства України в ЄС.

Відео дня

«У тому випадку, якщо ЄС, я підкреслюю – весь ЄС, як це передбачається новою Конституцією ЄС, прийме рішення про початок переговорів з Україною щодо членства України у Європейському Союзі, українська делегація негайно відбуде до Брюсселя для проведення таких переговорів», - сказав А.ЯЦЕНЮК.

Водночас він зазначив, що «членство України в ЄС – це перспектива, на яку ніхто не має відповіді». «І я ніколи не займу позицію «стояти на колінах і проситися чи то до Росії, чи то до ЄС. Моє завдання – рухати країну за стандартами, які є в Європейському Союзі», - додав він.

А.ЯЦЕНЮК вважає, що ЄС почне перемовини з Україною «тоді, коли ми дійсно станемо цікавими одне одному: тоді, коли Україна стане сильною, коли в Україні врешті-решт сформуються демократичні інститути, коли пройде економічна, соціальна і політична реформа». «Тобто тоді, коли ми станемо майже однакові за ступенем розвитку», - додав він.

Кандидат у президенти озвучив основні напрямки своєї майбутньої політики щодо відносин з Євросоюзом. А.ЯЦЕНЮК зазначив, що «мова повинна йти про вільне переміщення капіталів, товарів, робіт і послуг - це зона поглибленої вільної торгівлі з ЄС». За його словами, також ще одним завданням є «вільне переміщення українців теренами Європи і зокрема ЄС». «Сьогодні візовий режим так і не спростився, незважаючи на те, що я підписував угоду про спрощення візового режиму з ЄС», - нагадав він.

А.ЯЦЕНЮК наголосив, що також необхідно вести «політичний діалог, який, зокрема передбачає такого роду діалог у різних спільних структурах і спільних комітетах».

Крім того, Україна та Євросоюз мають реалізувати спільні проекти. «Нас повинні об’єднувати спільні інтереси, на яких ми можемо отримати дивіденди як з боку ЄС, так і з боку України» - додав він.

А.ЯЦЕНЮК підкреслив, що «Україна за будь-яких обставин рухатиметься шляхом економічних і політичних реформ». Він нагадав, що наша держава є частиною Європи, і тому «вона буде тягнутися до європейських стандартів і критеріїв».

«Ми хочемо бути сильнішими, кращими, цікавішими. Але я не хочу проситися. Я хочу, щоб нас запросили. Оце - моє завдання як майбутнього Президента», - підкреслив А.ЯЦЕНЮК.