Заступник голови Адміністрації президента України Ірина АКІМОВА виступає проти відновлення роботи Вільних економічних зон (ВЕЗ) на території України.

Відповідаючи на запитання УНІАН щодо доцільності повернення до ВЕЗ, І.АКІМОВА сказала: «Я б цього не робила».

Заступник глави Адміністрації Президента також відзначила, що навіть теоретично список регіонів, в яких може бути відновлена робота ВЕЗ, не розглядався. «Моє переконання, що питання вільних економічних зон у тій постановці, в якій вона порушувалося раніше, навряд взагалі варто ставити на розгляд зараз», - додала вона.

Відео дня

При цьому, на думку І.АКІМОВОЇ, Україна має стати єдиною вільною економічною зоною, без виключень і обмежень. «Поліпшення інвестиційного клімату в Україні в цілому – це єдиний варіант для забезпечення залучення інвестицій, як внутрішніх, так і зовнішніх. Минулий досвід свідчить, що з точковими ВЕЗ пов`язані величезні корупційні ризики і викривлення конкурентного середовища. Тому треба бути дуже акуратними і не повторювати старих помилок», - підкреслила вона.

Заступник глави АП також переконана, що у питанні підвищення інвестпривабливості регіонів України слід сфокусуватися на підвищенні ефективності роботи місцевих адміністрацій. «Якщо міста і регіони хочуть, щоб їх люди жили краще, вони мають всебічно підтримувати роботу центральної влади із залучення інвестицій», - підсумувала І.АКІМОВА.

Як повідомляв УНІАН, під час сьогоднішньої прес-конференції віце-прем`єр-міністр України Володимир СЕМИНОЖЕНКО заявив, що Україна має намір відновити діяльність технологічних парків і вільних економічних зон.

Відповідаючи на запитання про можливу кількість технологічних парків, В.СЕМИНОЖЕНКО сказав: «Технологічний парк – це не окремо взята територія, а конкретний проект, затвердження якого проходить через спеціально створену робочу групу і затверджується урядом».

В уряді вважають, що відновлення роботи технологічних парків дозволить поліпшити ситуацію в Україні з розробкою інноваційних технологій і наукових розробок.

За словами віце-прем`єр-міністра, уряд має намір відновити діяльність вільних економічних зон (ВЕЗ) в Україні. За його словами, сьогодні триває робота над удосконаленням законодавства щодо діяльності ВЕЗ, щоб ці території не створювалися для окремо взятих підприємств.

Довідка УНІАН. В Україні існує 11 спеціальних (вільних) економічних зон і 9 територій пріоритетного розвитку.

Закон «Про загальні принципи створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон» від 1992 року не містить граничних термінів дії ВЕЗ.

У результаті у 1998-1999 рр. в Україні були створені ВЕЗ і ТПР з терміном дії 60 років.

Відповідно до законодавства, у 2007 році пільги з оподаткування при реалізації інвестиційних проектів суб`єктам ТПР і ВЕЗ не надавалися.