Люди Кінаха пішли до Януковича, щоб голосувати за велінням серця
Люди Кінаха пішли до Януковича, щоб голосувати за велінням серця

Люди Кінаха пішли до Януковича, щоб голосувати за велінням серця

19:27, 21.03.2007
5 хв.

У нас забирали картки для голосування. І якби мені хто запропонував грошей, то я б просто розвернувся і пішов. Заява з 17 пунктами складена за принципом: йди туди не знаю куди, принеси те, не знаю, що. Інтерв`ю

Анатолій Кінах пішов працювати в уряд Януковича. Про майбутнє групи УСПП в парламентській фракції «Наша Україна» ми розмовляємо з віце-президентом УСПП, народним депутатом, поки що членом блоку «Наша Україна» Левом Гнатенком.

Отже, Леве Миколайовичу, ваша група УСПП у повному складі на чолі з другим номером списку «Нашої України» Анатолієм Кінахом вирушає в “антикризову коаліцію” створювати, так би мовити, щасливу і процвітаючу Україну? Чи ви сидітимете в «Нашій Україні» і саботуватимете голосування опозиції?

Відео дня

Лев ГнатенкоЗавтра відбудеться політрада УСПП, де будуть присутні представники двадцяти семи областей. Там і вирішать, як діятиме наша група. А зараз давайте поговоримо про економічне процвітання. Я як заворг однієї з найбільших партій, Союзу промисловців і підприємців, хочу сказати, що члени нашої партії хочуть політичної і економічної стабільності. Це коли встановлені правила гри не ліквідовуються розчерком пера. Це коли ти можеш спокійно говорити з зарубіжними партнерами і переконувати їх, що правила роботи на ринку не змінюються залежно від зміни влади і курсу держави. Це коли ти знаєш, що твоя діяльність направлена на поступ.

Ви можете уявити Анатолія Кириловича, який рветься в щитову і блокує систему роботи Рада? Ви вважаєте, що промисловці і підприємці хочуть маршів на Київ і дострокових парламентських виборів? Якщо ви були на наших з`їздах, то вам напевно доводилося чути, що їх делегати хочуть стабільності. Дайте нам хоча б два роки спокійної роботи, просили мене останнього разу керівники великих підприємств.

Знаєте, є у Франції такий Союз підприємців і роботодавців. Жоден закон там не вважається прийнятим, якщо на ньому немає підпису союзу роботодавців. Влада розуміє, що всі свої рішення потрібно узгоджувати з тими, хто дає країні робочі місця. Як ми можемо впливати на ситуацію у цьому шарварку?

Могли б не здавати партію, а просто нав`язувати «Регіонам» свої питання. Вимагати, боротися, у самому блоці у вас багато союзників, які не хочуть дострокових виборів, вже не кажучи про самого Президента...

Кажете, нав`язувати питання? А як вам подобається те, що у нас забирали картки для голосування? І не віддавали, бо так сказав керівник фракції. А як ви подивитесь на те, що нас ставили перед фактом, що підписано договір з БЮТ, в якому міститься вимога про дострокові вибори. А потім просили підписати договір. А Кириленко гкаже: якщо хочете, то денонсуйте його.

І, врешті-решт, я згадую, як підписувалися сімнадцять пунктів об`єднаної опозиції. Сидять дві фракції, на чолі столу - Президент. Я кажу, давайте обговоримо. Сімнадцять вимог, біля деяких з них написано «законопроект такий-то», а номери - ні. Але ж ми не можемо висувати вимоги, які взагалі не мають законодавчого підкріплення, не виписують механізми.

Я питаю: навіщо йти на загострення ситуації, виставляючи ультиматуми? Ця заява складена за принципом: йди туди не знаю куди, принеси те, не знаю, що. Юлія Володимирівна бере вудила зборів у свої руки і говорить: давайте проголосуємо. Я тоді утримався. Я не хочу, щоб мене ламали через коліно.

А Ви вважаєте, у «Регіонах» голосуватимете за велінням серця?

Ми голосуватимемо так, як вважаємо за доцільне. І ви знаєте, у нас в УСПП завжди була дуже демократична обстановка, у нас ніхто ні на кого не тисне. І згадайте, свого часу ми ухвалили рішення, що Анатолій Кінах балотуватиметься в Президенти. Ми набрали менше одного відсотка, але ми пішли всупереч волі минулої влади, яка заявила, що вона ставить на іншого кандидата. Ми самостійні у своїх рішеннях.

А що вам дістанеться від влади за таке розуміння ситуації, окрім посади голови парламентського комітету з нацбезпеки, (який очолював Анатолій Кінах) і власне міністерської посади?

Більше нічого. А ми й не претендуємо. Я особисто глава підкомітету, який займається законодавчим забезпеченням діяльності Збройних Сил. І мені подобається займатися тим, чим я займаюся, я в цьому скликанні вже відправив близько шестисот депутатських запитів.

Можливо, незабаром ми почуємо про преференції в бізнесі, грошах, які одержала ваша група?

Я - кадровий військовий, генерал-лейтенант, афганець. І якби мені хто запропонував грошей, то я б просто розвернувся і пішов. І кого з восьми наших чоловік на вашу думку, можна купити? Довгого, Майка, Оніщука або Анатолія Кінаха? Це все самодостатні політики, а деякі з них цілком заможні люди. І взагалі, коли звучать голоси, як за скільки купують, я питаю: а чому мені не пропонують? Я військовий пенсіонер, людина небагата.

А що стосується Кінаха. Знаєте, якщо вже я обійнявся з людиною, то так з ним і йду життєвим шляхом. З Анатолієм Кінахом ми йдемо пліч-о-пліч вже сім років.

Але все ж таки, Ви не почуваєтеся незручно, що йдете з блоку?

Я дуже довго говорив про те, що блоку потрібна стратегія поведінки. Її немає. А є загострення ситуації і ультиматуми, проходження у фарватері БЮТ. Даруйте, але я за поступ. У своєму житті, я посадив дерево, збудував будинок, і народив дітей. І чим стукатися головою у закриті двері, мені більше подобається працювати з людьми, які створюють 85 відсотків ВВП нашої економіки.

А Ви народили дівчаток чи хлопчиків?

Двох дівчаток і одного хлопчика.

Лана Самохвалова

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся