Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ наголошує, що на сучасному етапі Україна стала для Європейського Союзу, Німеччини зокрема, надійним зовнішньополітичним партнером.

Як передає кореспондент УНІАН, про це В.ЯНУКОВИЧ заявив на спільній прес-конференції з Федеральним канцлером Ангелою МЕРКЕЛЬ, що відбулася сьогодні після їхньої зустрічі у Берліні.

Окреслюючи сучасні зовнішньополітичні безпекові тенденції на європейському континенті, В.ЯНУКОВИЧ зауважив, що дуже важливо, аби у новій стратегічній концепції НАТО, розробка якої є на етапі завершення, «такі позаблокові країни, як Україна, знайшли там своє місце у створенні безпекової європейської системи».

Відео дня

«Я сподіваюся, що Федеральному канцлеру сьогодні дуже важливо відчувати, що той новий шлях, про який ми сьогодні говорили (щодо нових засад внутрішньої і зовнішньої політики України – УНІАН), для Німеччини буде таким, який дасть можливість на майбутнє бачити Україну надійним партнером», - підкреслив глава Української держави і висловив сподівання, що період нестабільності і невизначеності в Україні вже пройдено.

«І сьогодні для мене і для Української держави дуже важливо, щоб українська сторона виконувала все, про що заявляє і відносно чого бере зобов’язання», - сказав Президент.

У свою чергу А.МЕРКЕЛЬ зауважила, що німецька сторона також зацікавлена в тому, щоб Україна знайшла баланс у відносинах між Росією і Євросоюзом.

«Не можна ставити так питання, чи ти більше на боці Європейського Союзу або на російській стороні. Ми хотіли би, щоб за рахунок підписання угоди про асоціацію України з ЄС була зміцнена позиція української сторони», - заявила канцлер ФРН.

Також, зазначила вона, «Україна перебуває поряд з Євросоюзом, водночас Росія також відіграє важливу роль, і необхідно, щоб відносини з Росією розвивалися, адже це має значення і для енергетичної кооперації».

«Нам у Європейському Союзі необхідно пом’якшувати відносини України і Росії», - заявила А.МЕРКЕЛЬ.