Президент України Віктор ЮЩЕНКО вірить, що майбутня парламентська коаліція працюватиме за європейськими правилами.

Таке переконання він висловив сьогодні у своєму радіозверненні, присвяченому Дню Європи.

“Я вірю, що у парламенті буде сформовано коаліцію, яка працюватиме за європейськими правилами гри. Передвиборчі слова про європейську інтеграцію незабаром мають отримати практичне втілення”, - зокрема сказав Президент, зазначивши, що європейську інтеграцію України підтримали більшість політичних партій, які пройшли у парламент.

Відео дня

“Про європейську інтеграцію, про досягнення Україною європейського рівня розвитку говорять «Наша Україна», Блок Юлії Тимошенко, Партія регіонів, Соціалістична партія, партії демократичного спрямування, які залишилися поза парламентом, але мають своїх представників у місцевих органах влади”, - зазначив В.ЮЩЕНКО.

При цьому він висловив переконання, що й опозиція підтримуватиме закони та дії влади, спрямовані на підтримку євроінтеграційних процесів. “Це мета, яка має об’єднати всі політичні сили”, - наголосив Президент.

Він підкреслив, що Європа – це, в першу чергу, гра за чіткими правилами. “Ми повинні навчитися грати за ними”, - сказав В.ЮЩЕНКО, додавши: “В політиці це означає – вміти йти на розумні компроміси, ставити програмні принципи вище портфелів чи власних амбіцій, мати власну гідність і захищати інтереси держави”.

В економіці, зазначив глава держави, це – чесна конкуренція, прозорі правила і ринкові механізми. “Країна тільки виграє, якщо у бізнесі й політиці всі житимуть за європейськими правилами”, - наголосив В.ЮЩЕНКО.

Президент переконаний, що Україна може дати новий імпульс багатьом проектам загальноєвропейського значення.

“Не тільки Європа потрібна Україні, але й ми потрібні Європі. Україна може дати новий подих багатьом проектам загальноєвропейського значення”, - зокрема сказав Президент.

Він підкреслив, що в енергетичній сфері Україна може допомогти Європі позбутися залежності. “Ми разом можемо прокласти нові шляхи постачання нафти і газу з Каспійського регіону”, - зазначив В.ЮЩЕНКО, підкресливши, що першим кроком у реалізації цієї мети є нафтопровід Одеса-Броди, визнаний Європейським Союзом як стратегічно важливий проект.

Крім того, за його словами, у транспортній сфері Україна може запропонувати нові транзитні шляхи, які полегшать сполучення Європейського Союзу з країнами на Сході, зокрема з Росією.

Нагадавши, що за перший рік його президентства Україна задала високий темп зближенню з ЄС, і що серед досягнень цього процесу - двосторонній товарообіг обсягом понад 20 млрд. доларів, виконання великої частини Плану дій Україна – ЄС, В.ЮЩЕНКО висловив сподівання щодо переходу на новий рівень діалогу з Євросоюзом. “Ми маємо створити зону вільної торгівлі з Європейським Союзом і прийняти угоду про асоціацію, яка відкриє дорогу членству України в ЄС. Ця перспектива реальна”, - зокрема, наголосив він.

В.ЮЩЕНКО також констатував, що Європа підтримує демократичні перетворення в Україні, зокрема, в 2005 р. державі було надано статус країни з ринковою економікою. “Будь-яке зближення – це двосторонній процес. Український бізнес має ширше використовувати можливості, які відкриваються на шляху до ЄС”, - зазначив Президент.

Він також нагадав про переговори щодо спрощення візового режиму, які українська сторона проводить з ЄС.

Крім того, В.ЮЩЕНКО вкотре підкреслив прагнення України досягати європейських стандартів в різних сферах і запроваджувати європейські принципи, в тому числі й у питаннях регіонального співробітництва.

Зазначивши, що за кілька днів в Києві відбудеться саміт ГУАМ, на якому це регіональне об’єднання буде трансформоване у міжнародну організацію «Організація за демократію та економічний розвиток – ГУАМ», В.ЮЩЕНКО підкреслив, що держави – її учасниці - мають спільну позицію щодо розширення ЄС та НАТО, євроінтеграції та економічних реформ.

“Переконаний – Україна стане повноправним членом Європейського Союзу. Це питання часу і великої домашньої роботи, яку ще тільки належить зробити всім нам. Для мене як Президента є великою честю працювати на інтеграцію України до ЄС. Я докладу всіх зусиль, аби за часів мого президентства моя країна і мій народ зробили прорив у цьому напрямку”, - наголосив В.ЮЩЕНКО.