Прокуратура столиці не порушувала нової кримінальної справи стосовно колишнього голови Печерського районного суду Києва Миколи ЗАМКОВЕНКА.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі столичної прокуратури.

Як зазначили у прес-службі, "прокуратурою міста Києва в 2002 році була скерована до суду кримінальна справа за обвинуваченням колишнього голови Печерського районного суду міста Києва у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 364 КК України та ч. 2 ст. 176 КК України (в редакції 1960 року)".

Відео дня

Вироком Апеляційного суду Київської області від 29 березня 2004 року, йдеться далі у повідомленні, колишнього голову Печерського райсуду Києва було засуджено до 2 років позбавлення волі умовно, який за касаційним поданням прокурора, у грудні 2005 року Верховним судом України скасовано, а справу направлено до Апеляційного суду Київської області на новий судовий розгляд.

"У зв’язку з обранням підсудного народним депутатом України кримінальна справа перебувала без руху до закінчення його повноважень. З грудня 2009 року дана кримінальна справа перебуває на розгляді у суді", - наголосили у столичній прокуратурі.

Як повідомлялося, М.ЗАМКОВЕНКО пропрацював суддею Печерського суду з 1996-го по 2001 рік, на посаді голови суду – з червня 1998-го по липень 2001 року.

24 липня 2001 року Президент Леонід КУЧМА звільнив М.ЗАМКОВЕНКА з посад. Підставою для цього стало подання Вищої ради юстиції про звільнення «за порушення присяги судді».

Напередодні звільнення М.ЗАМКОВЕНКО ухвалив одне з найбільш відомих своїх рішень – про звільнення з-під арешту екс-віце-прем`єра України, лідера опозиційної партії «Батьківщина» Юлію ТИМОШЕНКО. 27 березня 2001 р. вона вийшла на волю, пробувши за гратами з 13 лютого 2001 року.

З 04.2006 М.ЗАМКОВЕНКО був депутатом Верховної Ради України 5-го скликання від Блоку Юлії Тимошенко. 06.2007 він "засвітився" у скандалі з "БЮТ-2", проголосивши себе головою фракції БЮТ чисельністю в 14 нардепів, після того, як 103 бютівця подали заяви про складання депутатських повноважень, щоби добитися розпуску парламенту.

Тим часом нещодавно ЗМІ повідомляли, що нині прокуратура Києва порушила кримінальну справу стосовно М.ЗАМКОВЕНКА у зв`язку з тим, що, «будучи посадовцем, постійно здійснюючи функції судової влади – правосуддя, в період з 1996-го по 2001 рік скоїв службові злочини і злочини проти правосуддя, пов`язані з використанням службового становища».

До переліку злочинів, які інкримінуються екс-голові Печерського суду, входить більш як 10 незаконних рішень суду. В більшості випадків претензії прокурорів стосуються законності вироків, які були винесені М.ЗАМКОВЕНКОМ у 1996-2000 роках.

Нині депутати від «БЮТ-Батьківщини» вважають, що «режим демонстративно залякує і без того в смерть переляканих суддів, для чого порушено кримінальну справу проти колишнього судді Миколи ЗАМКОВЕНКА, злочин якого в тому, що десять років тому він прийняв законне рішення та звільнив Юлію ТИМОШЕНКО».

«Переслідування ЗАМКОВЕНКА – це чіткий сигнал Президента суддям з Апеляційного та іншого судів, які незабаром розглядатимуть скаргу ТИМОШЕНКО щодо незаконного вироку Печерського судилища», - стверджується у заяві фракції.