Віхи тижня. Янукович на експорт, випробування для влади, заокеанська Тимошенко
Віхи тижня. Янукович на експорт, випробування для влади, заокеанська Тимошенко

Віхи тижня. Янукович на експорт, випробування для влади, заокеанська Тимошенко

11:00, 06.02.2012
4 хв.

Віктору Януковичу пора ознайомитися з творчістю Ходжи Насреддіна... Морози та хакерські атаки не дають владі спокійно спати...

Янукович в експортному виконанні

Президент України Віктор Янукович і держсекретар США Гілларі Клінтон під час зустрічі у Мюнхені. 4 лютогоПризначивши керівника президентської охорони Ігоря Калініна головою СБУ (зрештою, спецслужбу очолила людина з профільною освітою), Віктор Янукович зі спокійною душею відбув до Мюнхена, на конференцію з питань безпеки. Участь у ній виявилося необхідною і з іміджевої точки зору: Віктор Федорович провів короткі переговори з держсекретарем США Хілларі Клінтон, яка не дослухалася поради екс-посла Штатів в Україні Стівена Пайфера, який запропонував звернути офіційні контакти з українським керівництвом.

У столиці Баварії Віктор Янукович постав «в експортному виконанні», в образі суворого, але справедливого «залізного хазяїна». Вийшло малопереконливо, мабуть, Віктор Федорович так і не зрозумів: скільки не говори «халва», в роті солодше не стає. Скільки б він не обіцяв реформ, вказуючи на задоволених їх проведенням інвесторів (хотілося б хоч краєм ока на їх список поглянути), в цивілізованому світі від України намагаються триматися на відстані, не зближуючись без зайвої на те потреби. Ось і в Мюнхені ритуальні заяви про необхідність створення тристороннього консорціуму з транспортування газу в Європу були зустрінуті без овацій: надто довго звучать обіцянки на цю тему. Тут ще й Росія зі своїми звинуваченнями в неплановому відборі газу Україною невчасно вилізла, правда, оперативно визнавши, що не здатна задовольнити європейські «хотілки» на підвищення обсягів поставок «блакитного золота».

Відео дня

Азарова атакували генерал Мороз і армія хакерів

Фото з Facebook Сергія Тігіпка
З наслідками різкого похолодання намагалися впоратися і в Україні. Показово розгорнуті в столиці та обласних центрах пункти обігріву не допомогли 131 людині, полеглих жертвами сильних морозів. Система допомоги бездомним виявилася неефективною для районних центрів і маленьких містечок. Зате віце-прем`єр Сергій Тігіпко не упустив нагоди показати себе демократом, пообідавши в броварському пункті обігріву МНС разом з бомжами.

Не меншу проблему, ніж тридцятиградусний мороз, для влади представляли хакерські атаки. Закриття міліцією файлообмінника ex.ua призвело до асиметричної реакції: хакерськими атаками було обрушилися сайти Президента, МВС, СБУ, уряду та Партії регіонів. Інтернет-представництво Верховної Ради врятували звернення користувачів, адже там зосереджена нормативна база країни в доступному для всіх громадян вигляді. Хоча нещасливий файлообмінник знову запрацював, неприємний осад залишився. Політики побачили, що позбавлені можливості безкоштовних видовищ громадяни здатні діяти активніше, ніж у випадку арешту лідерів опозиції, а суспільство в цілому переконалося, що паралізувати роботу влади в Інтернеті - дріб`язкова справа. Якщо ситуація повториться (немає підстав вважати, що сайти державних органів будуть оперативно захищені), то навряд чи когось здивують і фальшиві президентські укази, які стануть надбанням гласності.

Подвоєння Тимошенко

Прихильники Юлії Тимошенко під час мітингу біля воріт Апеляційного суду. Київ, 20 грудня Ні на йоту не вірить Януковичу і Юлія Тимошенко. Лідер «Батьківщини» з Качанівської колонії назвала Конституційну асамблею «салоном ритуальних політичних послуг». Бойкотувати підготовку нової редакції Основного Закону «Комітет опору диктатурі», втім, вирішив ще до звернення Юлії Володимирівни. У його теперішнього головного спікера Яценюка проглядається прагнення відправити Віталія Кличка на вибори мера Києва, щоб той не заважав Арсенію Петровичу насолоджуватися лідерством в опозиції. Кличко, хоч і не дуже обізнаний у політичних іграх, активно чинить опір такій постановці питання.

Євгенія Тимошенко продовжує вояж по цивілізованому світу з метою домогтися звільнення мами. Вона виступила на засіданні підкомітету Сенату США у закордонних справах, де закликала жорсткіше поставитися до Віктора Януковича. За словами Григорія Немирі, який супроводжував Тимошенко-молодшу, вони зустрілися з трьома ключовими радниками Барака Обами, і тепер чекають резолюції Конгресу, яка б вказала на наявність в Україні політичних ув`язнених. Представники влади, які також побували за океаном на молитовному сніданку з Бараком Обамою, закликають ситуацію навколо можливих санкцій не драматизувати.

Євген Магда

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся