Центральна виборча комісія не прийняла рішення щодо реєстрації виборчих списків громадянської партії «Пора».

Як передає кореспондент УНІАН, на голосування було поставлено проект постанови про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку ГП «Пора». За цю постанову проголосувало лише 7 членів ЦВК з восьми необхідних.

За пропозицією голови ЦВК Володимира ШАПОВАЛА комісія перейшла до розгляду іншого питання, не прийнявши остаточного рішення щодо «Пори».

Відео дня

Перед цим доповідач з цього питання член ЦВК Валерій ШЕЛУДЬКО запропонував перенести розгляд цього питання, оскільки воно є предметом розгляду суду. Однак члени ЦВК від коаліції відмовилися це робити.

Говорячи по суті, В.ШЕЛУДЬКО сказав, що ЦВК має відмовити в реєстрації партії, оскільки, відповідно до закону «Про вибори народних депутатів», партія, яка вийшла з блоку пізніше, ніж за 90 днів до дня виборів, втрачає статус суб’єкта виборчої кампанії. Разом з тим член ЦВК Михайло ОХЕНДОВСЬКИЙ зауважив, що у ЦВК немає підстав відмовляти “Порі” в реєстрації, оскільки в законі норма застосовується до чергових виборів, а на позачергових терміни скорочуються.

Представник “Наша Україна – Народна самооборона” у ЦВК Роман ЗВАРИЧ застеріг М.ОХЕНДОВСЬКОГО від намагання тлумачити закон замість того, щоб застосовувати його. Р.ЗВАРИЧ підкреслив, що законодавець не міг помилитися, вносячи зміни до закону про вибори в частині позачергових виборів, невідкоригувавши відповідну дату, оскільки щодо інших термінів він це зробив.

Р.ЗВАРИЧ нагадав, що блок НУ-НС направив до ЦВК офіційного листа, в якому повідомив, що не отримував повідомлення про вихід «Пори» з його складу. Також він наголосив, що у блока є підстави говорити про підробку партійних документів. «Можу офіційно заявити, що є всі підстави говорити, що печатка є підробленою», - сказав Р.ЗВАРИЧ.

Крім того, представник НУ-НС звернув увагу на те, що рішення про входження до блоку НУ-НС “Пора” ухвалювала на ІХ з’їзді 2 серпня, в той час як рішення про вихід з боку було прийнято на VII з’їзді від 20 серпня. Р.ЗВАРИЧ висловив здивування, яким чином на VII з’їзді можна було скасувати рішення, яке було ухвалено на ІХ з’їзді.

Після цього в роботі ЦВК було оголошено перерву на невизначений термін.

Як повідомляв УНІАН, 21 серпня у деяких ЗМІ з’явилося повідомлення, що VII з’їзд громадянської партії “Пора” ухвалив рішення про вихід з блоку “Наша Україна - Народна самооборона” і відкликав з його виборчого списку своїх кандидатів.

Між тим, член Політради «Пори» Владислав КАСЬКІВ заявив, що ця інформація є фальшивкою.

Сьогодні Окружний адміністративний суд м. Києва розпочав розгляд скарги блоку «Наша Україна – Народна самооборона» щодо визнання незаконними дій Міністерства юстиції України, яке видало, як стверджують у блоці, самопроголошеним лідерам “Пори” документи цієї політичних сили.