Папський дипломат Клаудіо Челлі: В Україні пастир має бути як сторожовий собака
Папський дипломат Клаудіо Челлі: В Україні пастир має бути як сторожовий собака

Папський дипломат Клаудіо Челлі: В Україні пастир має бути як сторожовий собака

12:00, 24.05.2012
10 хв.

Добрий собака має гавкати лише тоді, коли є небезпека для дому, і в цьому полягає функція пастиря всередині спільноти — є певні моменти, коли вони не можуть мовчати.

З 20 по 24 травня в Україні з візитом перебував президент Папської ради соціальної комунікації його високопреосвященство Клаудіо Марія Челлі. Він приїхав ознайомитися з роботою церкви, зокрема греко-католицької та римо-католицької, а також із діяльністю ЗМІ в Україні. Нам вдалося поставити високому гостеві кілька запитань.

Ваше високопреосвященство, в Україні не існує громадського телебачення, усі ЗМІ – приватні, Перший національний, який є державним, висвітлює завжди провладну позицію, і тільки... Чи потрібне Україні громадське ТБ?

Клаудіо Челлі. Фото ZIK/Роман Балук

Скажу таким чином. Чим більше інформації, тим більше переваг для того, хто слухає, читає чи оглядає. Один і той самий факт можна інтерпретувати по-різному і кожна людина робить це по-своєму. І чим більша множинність, інтерпретація, різні погляди, тим, звісно, це краще для суспільства, для розуміння того, що відбувається.

Відео дня

У будь-якому суспільстві, не кажу лише про Україну, бо я тут є лише гостем, аби демократія була справді розвиненою, потрібні різні точки зору. У гармонійному суспільному житті надзвичайно важливий плюралізм думок. Сучасна людина бажає брати участь у політичному житті своєї країни. Ось саме тому навіть у соціальній доктрині церкви наголошується, що кожен може зробити свій внесок для гармонійного розвитку суспільства.

Тому так, громадське телебачення має бути обов`язково присутнє в суспільстві.

Ваша країна має особливу культуру. Я чув надзвичайний спів декількох церковних хорів, і в цьому хорі не чується лише один голос, а поліфонія. Власне, дуже важливо, аби була гармонія між тими, хто співає. І набагато краще слухати хор з кількох голосів, ніж коли співають в один голос.

У новинах на українських телеканалах ви майже не побачите об’єктивного висвітлення реальних суспільних проблем, немає змагальності різних точок зору, особливо опозиції, натомість – новини про вбивства на побутовому ґрунті, про особисте життя чужих нам артистів... Про що це свідчить?

Для хору, який співає в один голос, є ризик стати монотонним голосом. Краса музики полягає в тому, що ми можемо використовувати різні інструменти, які звучать разом і створюють гармонійний звук. Коли лунатиме лише один інструмент, музика втратить свої інші можливості.

Чи в політичному, суспільному житті важливо мати спільний шлях, який об`єднує пошук людини? Я вже казав (на лекції) в Інституті журналістики в Києві, мас-медіа мають казати правду про людину. Чоловіки й жінки в сьогоднішньому світі несуть у своєму серці пошук правди, добра. І мас-медіа мають допомогти людині в цих пошуках, допомогти віднайти шлях, який приведе до спільного блага всіх.

Новини стосовно того, що відбувається, завжди є обмежені, тому ми маємо шукати те, що є справжньою музикою життя. І в цьому полягає добро людини.

“Фрідомхаус” постійно понижає Україну в рейтингу свободи слова. Про що це свідчить, на вашу думку?

Як я вже казав, я не хочу говорити про Україну, бо я лише гість, і мої знання не є достатні для аналізу ситуації. Тому залишаю оцінку ситуації у вашій країні пастирям церкви в Україні.

Можу сказати, що людина в Україні має можливість отримати підтримку в своїх пошуках правди й добра. У суспільстві дуже важливо побачити цю співпрацю всіх. Я завжди повторюю, якби кожен засвітив своїм маленьким промінчиком, світ був би набагато світліший. Кожен чоловік і кожна жінка повинні співпрацювати для загального блага. Роздуми, які ми пропонуємо — це власне ці пошуки. Чому? Тому що цього вимагає від нас Ісус. Учень Ісуса Христа має бути закваскою, сіллю та світлом для світу. Це і є той внесок, який учні Христові можуть дати для суспільства. Це чесність, відповідальність, посвята. Суспільне життя народжується від співпраці всіх. І кожен має зробити свій власний внесок.

І той, хто відповідальний, хто при владі, повинен переконатися, що співає свою партію, аби кінцевий спів був більш гармонійний та надихаючий.

Це власне є виклик, який ми зустрічаємо щодня. Часто зустрічається, що хтось хоче накласти свою музику і хоче, аби всі співали за його нотами. Краса саду залежить від розмаїття квіток у ньому. Розпізнати цю красу, значить – розпізнати красу кожної квітки.

Знаю, ви зустрічалися з главою УГКЦ Блаженнішим Святославом, Блаженнішим Любомиром, Владикою Богданом (Дзюрахом). Як вони вам піднесли ситуацію в Україні? Україна співає різноголоссям чи в унісон?

У нас відбулася чудова зустріч з Блаженнішим Святославом, Блаженнішим Любомиром та Владикою Богданом. Ми обмінялися думками щодо оцінки ситуації, яка є в церкві та церкви в суспільстві. Як ви самі добре знаєте, уся реальність є чорно-біла. Є речі, які надзвичайно гарні, і ми дякуємо Богу, за ті прекрасні речі, завдяки яким ми можемо жити. Водночас є занепокоєння... Та головне вміти дивитися поперед себе. І важливо, аби кожен з нас, незважаючи на ці всі занепокоєння, міг сам для себе зрозуміти, що він може зробити для того, щоб цих занепокоєнь було якомога менше і як їм дати розв`язок.

Мені здається, що католицька спільнота в Україні: чи це греко-католики чи римо-католики, намагаються знайти спільний розв`язок для суспільного блага. І вони хочуть зробити свій внесок у діалог, в якому поважалися б всі сторони, який може привести до спільного блага. Єдине, чого вони просять, як мені здається, щоб їх поважали. Власне, цього хоче й кожен український громадянин.

Так, наш шлях не є легким шляхом. Ми не шукаємо якихось особливих привілеїв. І все, що ми бажаємо, - це поваги.

Ви сказали, що в нас речі поділяються на чорні та білі. Назвіть, будь ласка, якісь чорні речі, котрі заважають розвиватися Україні?

Як і будь-де, у ситуації України є випадки, які потребують кращої розв`язки.

Наприклад, учора зранку я відвідав католицький медіа-центр, і був дуже захоплений тим, чим вони займаються. Незважаючи на різні труднощі вони вміють дивитися в майбутнє і бажати кращого.

У своїй формації я дуже прислухався до вчення Папи Івана ХХІІІ, який навчав, що на життєвому шляху важливо дивитися на те, що нас об`єднує, а не на те, що нас роз`єднує. Життя саме по собі є важким. І є дуже багато занепокоєнь у житті. Тому виникає потреба допомагати одне одному, щоб жінки та чоловіки нашого часу могли знайти розв`язки для тих проблем, які виникають.

Наш добрий Господь бажає, щоб людина була щасливою. І власне це є головним бажанням кожного батька. Кожен батько, кожна мама бажає, аби дитина реалізувала себе в житті, щоб бути щасливою. Так само Бог, який є нашим Отцем, бажає, аби кожен чоловік, кожна жінка були щасливі. І Бог не може бути щасливим, коли людина не є такою.

Це є певний виклик для пастирів церкви. Вони теж занепокоєні. Занепокоєні, що люди їхнього часу нещасливі.

Чи побачили ви це занепокоєння в українських пастирів?

Учора, коли я розмовляв з Блаженнішим Святославом, відчув у нього це занепокоєння і велике прагнення добра для української нації.

Сьогодні я відвідаю Лавру, тому що ми є учнями Христовими. Ми належимо до різних еклезіальних традицій, але ми обоє носимо хрест. Ми маємо те, що нас об`єднує, і в тому, що нас об`єднує, ми можемо поділитися своїм бажанням, прагненням добра для народу.

Дуже важливим є оце “діалог з повагою” або повага, яка відбувається через діалог.

Чи задоволені ви тим, як висвітлюються події УГКЦ та РКЦ в українських медіа?

Папський дипломат Клаудіо Челлі: В Україні пастир має бути як сторожовий собакаЯ знаю мало про це. Мій візит в Україні — радше спрямований на те, аби допомогти, щоб наша присутність у медіа була більш успішною. Кожна спільнота має право на те, щоб бути присутньою в інформаційному просторі тої країни, у якій вона живе.

Ми не висловлюємо своєї підтримки політичному християнству, але ми висловлюємо свою підтримку церкві, яка стоїть поруч з людиною, іде поруч з людиною, яка відчуває і переживає те, що людина несе в своєму серці. І в цьому полягає обов`язок, який стоїть перед пастирем і перед церквою. Завдання пастирів є допомогти людині жити доброю новиною. Пастирі повинні пригадувати, що церква завжди стоїть на захисті людини. І в цьому полягає її місія.

Учора я пригадав вислів Папи Лева Великого, він прирівнював пастиря до сторожового собаки. І собака, який завжди гавкає — не є добрим собакою, але й той собака, який ніколи не гавкає — теж не є дуже добрим собакою. Добрий собака має гавкати лише тоді, коли є небезпека для дому. І в цьому полягає функція пастиря всередині спільноти — є певні моменти, коли вони не можуть мовчати. Пастир має захистити спільноту, пригадати правду про Бога, пригадати правду про людину, навіть якщо це несе певний ризик. Ось чому покликання пастиря є надзвичайно тонким, тому що вимагає мудрості та второпності, слухання. І все, що переживають жінки та чоловіки в спільноті має переживати і він, пастир.

Пастир не є просто функціонером, а серцем, яке б`ється в унісон зі спільнотою.

Ось чому я в ці дні молюся за українських пастирів, аби пастирі в Україні були розумними пастирями.

Пастирі в Україні реагують вчасно і достатньо, на вашу думку?

Вважаю, що Блаженніший Святослав як пастир є дуже розумним чоловіком, є молодим чоловіком. Власне молодість й додає йому цю силу йти вперед. Переконаний, що він зможе бути повадирем, який приносить світло. Думаю, його провід приведе до більшого добра в такому співбратерстві всередині самої країни. У цьому намірі я теж молюся.

Ви були сказали, що в Україні вам подобається випивка. А що саме ви пили?

Так, мені сподобалися українські напої. Учора я спробував українське вино за обідом з отцем Ігорем (Яцівим). Я спробував дуже смачне українське червоне вино. У домі Блаженнішого Святослава я спробував борщ. Дуже смачно. Культурне багатство країни пізнається також через напої та їжу. Учора ще спробував особливі українські солодощі, які мені дуже сподобалися.

Розмовляла Оксана Климончук

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся