22 нашоукраїнці не готові підтримати Тимошенко на посаді прем`єра?
22 нашоукраїнці не готові підтримати Тимошенко на посаді прем`єра?

22 нашоукраїнці не готові підтримати Тимошенко на посаді прем`єра?

17:58, 23.10.2007
5 хв.

Доній, Небоженко, Погребінський коментують заяву Єханурова щодо узгодження позицій з Блоком Юлії Тимошенко... Чи самостійні його заяви... чи є ультиматумом... чи можна їх проігнорувати

Політологи припускають, що заяви члена «Народного Союзу Наша Україна» Юрія ЄХАНУРОВА стосовно можливого виходу із партії пов’язані з небажанням деяких представників «помаранчевого» табору віддавати посаду прем’єр-міністра лідеру БЮТ Юлії ТИМОШЕНКО.

Таку думку висловили ряд політологів у ході експерт-опитування, проведеного Центром досліджень політичних цінностей.

Олесь ДонійЯк ідеться у повідомленні, переданому агентству УНІАН, голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь ДОНІЙ висловився за необхідність з’ясувати, чи самостійно робить такі заяви Ю.ЄХАНУРОВ, чи він озвучує думки більш потужного і впливового політика. “Якщо ці заяви таємно санкціоновані, то може виникнути підозра, що всередині «помаранчевого» табору далеко не всі зацікавлені віддавати Юлії ТИМОШЕНКО посаду прем’єра”, - наголосив він.

Відео дня

Водночас він вважає, що НСНУ має прислухатись до думки Ю.ЄХАНУРОВА. «Якщо коаліційну угоду мають підписати не дві людини, а 228 депутатів, то потрібно, щоб усі 228 і мали можливості для висловлення власної точки зору, мали можливості вносити свої пропозиції», - зауважив О.ДОНІЙ. Він підкреслив, що текст угоди, відповідно, мав би стати наслідком компромісу між усіма депутатами, які входять до фракцій коаліції. “У цьому плані коаліції доведеться прислуховуватися і до Ю.ЄХАНУРОВА, і до всіх інших депутатів, які висловлюватимуть свої зауваження до тексту угоди”, - сказав політолог.

Інша справа, зазначив він, що варто було би знайти механізм узгодження інтересів всередині двох фракцій, а не спілкуватися один з одним лише через мас-медіа. “Адже фактично останні заяви Ю.ЄХАНУРОВА призвели до певної дестабілізації всередині блоку. Це має послужити добрим уроком для керівників НУ-НС і БЮТ. Можливо, після такого струсу будуть більше враховуватися позиції «рядових» депутатів”, - зауважив О.ДОНІЙ.

Керівник Центру розширення можливостей Віктор НЕБОЖЕНКО не думає, що заява Ю.ЄХАНУРОВА є ультиматумом. За його словами, Ю.ЄХАНУРОВ - досвідчений “політичний боєць”, і він представляє достатньо широку групу політиків з «Нашої України», які “незадоволені владою Ю.ТИМОШЕНКО”.

“Вони чудово розуміють, що якщо Ю.ТИМОШЕНКО стане прем`єр-міністром, то «Наша Україна» остаточно припиняє існувати як політична сила, а вони – як самостійні політики. І це почнеться одразу і швидко”, - наголосив політолог.

На думку В.НЕБОЖЕНКА, заяви Ю.ЄХАНУРОВА, скоріш за все, є заявами великої кількості політиків «Нашої України», які обрали його своїм “міні-спікером”.

На його думку, це серйозна проблема для голови НСНУ В’ячеслава КИРІЛЕНКО, який вів переговори з Ю.ТИМОШЕНКО і не розуміє дуже важливу річ: «Ю.ТИМОШЕНКО одержала 30% електорату за рахунок колосальних обіцянок. Якби такі обіцянки робила «Наша Україна», то, можливо, одержала б більше відсотків. А зараз він приєднується до програми БЮТ, не одержавши мандат населення. Єдине, за що проголосував електорат НУНС, - це рівність усіх перед законом і депутатська недоторканність. Але тепер потрібно буде брати на себе відповідальність за виконання могутніх соціальних зобов`язань”.

В.НЕБОЖЕНКО наголосив, що Ю.ЄХАНУРОВ як колишній практик це чудово розуміє. “У цій ситуації він поводиться правильно, що говорить відкрито, а не підступно під час голосування. Ю.ТИМОШЕНКО повинна знати, що близько 22 осіб з «Нашої України» не готові підтримати її на посаді прем`єр-міністра”, - зауважив політолог.

Михайло Погребинський: отакої... А я думав – в еліту потрапив...Водночас, директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло ПОГРЕБІНСЬКИЙ вважає, що партії не вдасться відмахнутись від позиції Ю.ЄХАНУРОВА, оскільки, на його думку, це є, певним чином, і позиція Президента України Віктора ЮЩЕНКА. “Ігнорувати її (позицію) залежні від В.ЮЩЕНКА політичні гравці у блоці НУ-НС не зможуть. Тому це слід розглядати як певну заявку на перегляд коаліційної угоди, причому заявку з боку В.ЮЩЕНКА, від імені якого непублічно виступає зараз Ю.ЄХАНУРОВ”, - наголосив політолог. Він прогнозує, що за таких обставин люди з НУ-НС змушені будуть рахуватись з позицією Ю.ЄХАНУРОВА і шукати якусь компромісну позицію. “Можливо, десь поступиться ЄХАНУРОВ, а десь – НУ-НС, який запропонує Ю.ТИМОШЕНКО відредагувати коаліційну угоду”, - зауважив М.ПОГРЕБИНСЬКИЙ.

Як повідомляв УНІАН, 22 жовтня Ю.ЄХАНУРОВ заявив, що якщо члени президії НУ-НС 23 жовтня відмовляться розглянути його пропозиції для узгодження позицій з БЮТ при створенні демократичної коаліції, то він виступить на з’їзді партії. Якщо з’їзд його не почує, Ю.ЄХАНУРОВ обіцяє вийти з партії.

Він нагадав, що вимагає, аби при створенні демократичної коаліції блоки НУ-НС та БЮТ узгодили позиції, що стосуються скасування мораторію на продаж землі, прийняття нового закону про акціонерні товариства, зміни законодавства про державні закупівлі, внесення змін до закону про Кабінет міністрів.

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся