б

Як передає кореспондент УНІАН, публічний допит та вибачення працівників «Беркуту» влаштували о 16:00 на Театральному майдані Луцька. 

Бійці спецпідрозділу повинні були з’явитися перед публікою ще 22 лютого, втім зустріч перенесли. 23 лютого по черзі кожен працівник «Беркуту» виходив на сцену та відповідав на запитання. 

Читайте такожУ ВР готують проект постанови про ліквідацію «Беркута» - Тягнибок

Відео дня

Зокрема, про те, чи були вони задіяні для придушення протестів у Києві, чи застосовували силу і зброю проти людей, скільки отримали грошей та чи готові вибачитися. 

Частина бійців під час заворушень у Києві не була. Хтось стверджував, що був лише водієм. Жоден не зізнався, що стріляв чи бив людей. Дехто з бійців був у столиці майже протягом двох місяців, починаючи з 24 листопада 2013 року та отримав, за їхніми словами, заохочення у розмірі 10 тисяч гривень. 

Окрім цього «беркутівці» стверджували, що їм не видавали зброю, а лише спецзасоби – кийки, газові балончики та щити. А в останні дні – «кинули як котенят», аби вони добиралися самотужки з Києва.

Читайте такожУ Вінниці бійців «Беркуту» місцеві жителі пропустили через коридор ганьби

Усі, хто виходив на сцену, вибачалися і писали рапорт на звільнення. Більшість виголошувала пробачення на колінах. У вибаченнях вони просили пробачити їх за участь під час революції у якості бійців, обіцяли понести покарання і сприяти слідству. 

Написав заяву на звільнення і заступник начальника обласного управління МВС Володимир Поліщук. Його силоміць, не давши договорити, поставили на коліна та заламали руки за спину. 

«Я прошу вибачення у людей всієї України і волинян за те, що я ночами і днями стояв і забезпечував охорону громадського порядку. Я захищав дітей, дітей, які у формі були, які ходили у тих самих масках. Я намагався не допускати правопорушень», - зазначив Поліщук. 

Він також додав, що виїзд волинських спецпризначенців у Київ був наказом міністра внутрішніх справ. Загалом у спецпідрозділі в області 56 людей. 

За словами Поліщука, 15 з них були на території Волинської області, 12 приїхали з Києва поранені. 

Керівник Волинського УМВС Олександр Терещук на майдан не прийшов, оскільки перебуває в Києві. 

Під час допиту Поліщука також з’ясувалося, що під час штурму волинської міліції луцькими мітингувальниками, газові гранати у натовп кидали представники спецпідрозділу «Сокіл». Написати рапорти на звільнення їх запросили на майдан 24 лютого.