Евромайдан пикетировал генконсульство РФ / STATUS QUO

У Харкові активісти Євромайдану та Антимайдану провели пікети біля Генерального консульства Російської Федерації.

Як передає кореспондент УНІАН, акції проходили одночасно – їх учасники, розділені кордонами міліції, стояли по різні боки проїжджої частини вулиці Ольмінського, де розташоване генконсульство.

Читайте такожВ Одесі генеральне консульство РФ закидали локшиною

Відео дня

Близько 25 активістів Євромайдану стояли напроти Генконсульства, тримаючи національні прапори, плакати з написами «Мне стыдно быть русской», «Русские – за единую Украину», «Одна єдина соборна Україна», а також скандували «Нет войне!», «Крым – Украина!», «Фашизм не пройдет!», «Одна єдина соборна Україна!».

Активісти Євромайдану прийшли до Генконсульства Росії у Харкові для того, щоб передати російським дипломатам звернення жителів Сходу України до представників влади Російської Федерації, уряду та президента Росії Володимира Путіна з проханням «утриматися від насилля та зберегти добросусідські відносини».

За словами співорганізатора акції Вікторії Булавіної, в Харкові активісти зібрали близько 100 підписних листів з підписами кількох тисяч жителів міста.

Читайте такожКримчани пікетували генконсульство РФ через недобудовані Чорноморським флотом будинки

«Все зводиться до ідеї, що занадто агресивна політика Російської Федерації стосовно України нас не влаштовує і ми б хотіли, щоб виконувалися норми міжнародного законодавства й ця агресія, принаймні, послабла. Це стосується й Криму, й дисбалансу на Східній Україні. Я маю на увазі, по-перше, перегляд на рівні міжнародного законодавства питання про Крим. По-друге, я маю на увазі тих активних громадян Росії, які приїздять сюди спеціально для дестабілізації обстановки. По-третє, я маю на увазі державну підтримку, яку надає Росія, сепаратистським настроям в Україні. Так чи інакше, ми виступаємо за єдність України», - сказала Булавіна.

За її словами, підписати петицію можна також в електронному вигляді.

В пікеті Антимайдану взяли участь близько 50 осіб. Люди з георгіївськими стрічками стояли безпосередньо перед входом до Генконсульства. Вони тримали прапори Російської Федерації та скандували «Харьков – русский город!», «Россия!», «Беркут – герой!», «Россия – миротворец, Америка – убийца!», «Без Майдана нет войны!», «Бандерлоги!».

Учасники цього пікету вимагали проведення референдуму з питання федералізації України, а також надання російській мові статусу державної. Крім того, вони звинуватили активістів Євромайдану в дестабілізації політичної обстановки в Україні та в погіршенні економічної ситуації.

Читайте такожДипломат запропонував закрити Генконсульство Росії в Криму

Наприкінці пікету Булавіна спробувала передати підписні листи, що зібрали активісти Євромайдану, до Генконсульства. Вона пройшла коридором, який утворили працівники міліції, відтіснивши антимайданівців, до входу установи і подзвонила у двері Генконсульства. Активістка почекала кілька хвилин, однак ніхто забрати підписи не вийшов.

Активісти Антимайдану зустріли це оплесками та виконанням гімну СРСР та пісні «Катюша».

У свою чергу Булавіна сказала, що підписні листи будуть сьогодні направлені поштою в Генконсульство РФ, а їхні електронні копії – в офіси ОБСЄ та ООН.