Москва

Росіяни відчувають до українців суперечливі почуття, негативні емоції є майже у половини респондентів.

Про це свідчать результати соціологічного опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), результати якого є в розпорядженні УНІАН.

Опитування показало, що, відповідаючи на запитання: «Які почуття, емоції Ви зараз маєте стосовно українців?» (закрите питання, не більш 2-х відповідей), позитивні емоції мають 58% опитаних. Зокрема, симпатію – 21%, повагу – 20%, довіру – 7%, співчуття/жаль – 6%, захоплення – 3%, любов – 1%.

Відео дня

Читайте такожБільшість росіян ніколи не виїжджали за межі колишнього СРСР

При цьому негативні емоції до українців відчувають 47% опитаних росіян. Так, у 18% респондентів українці викликають розчарування, у 12% - засудження, у 11% - недовіру, у 5% - антипатію, у 1% - ненависть. 15% респондентів байдуже ставляться до українців. Важко відповісти на це запитання 6% опитаних.

Водночас тільки 45% респондентів вказали, що бували в Україні, 54% сказали, що не відвідували Україну.

При цьому серед опитаних, які бували в Україні, 46% відзначили, що відвідували Україну як туристи, 44% - були у родичів, 9% - були у відрядженні, 6% - народилися в Україні і жили там певний час, 2% були в Україні на навчанні.

Читайте такожБільшість росіян вважають, що РФ має право анексувати колишні республіки СРСР

Крім того, переважна більшість росіян позитивно ставиться до того, щоб українці приїжджали до Росії як туристи (92%) або проживали на одній з ними вулиці (88%). Також росіяни нічого не мають проти того, щоб приїжджі з України відвідували ті самі кінотеатри, торгові центри (92%), три чверті опитаних (76%) згодні, щоб їх лікуючим лікарем був громадянин України.

Прийняти у свою сім'ю вихідців з України готові 70% росіян. Цієї думки дотримуються як респонденти, які відвідали Україну (72%), так і ті, хто ніколи там не був (68%). У свою чергу 19% опитаних вважали за краще не мати б подібних родичів.

Читайте такожБільшість росіян повірили у загрозу російськомовному населенню в Україні

Працювати під керівництвом українця змогли б дві третини росіян (66%), а ось кожний четвертий респондент (25%) не бажає мати такого керівника.

Ініціативне всеросійське опитування ВЦВГД було проведене 29-30 березня 2014 р. Опитано 1,6 тис. осіб у 130 населених пунктах у 42 областях, краях і республіках Росії. Статистична похибка не перевищує 3,4%.