Украина считает своих граждан, находящихся в заложниках в РФ, политическими заключенными / Фото УНИАН

Російська Федерація розгорнула системний наступ на права і свободи громадян України, порушуючи універсальні норми і принципи міжнародного права. Про це йдеться в заяві МЗС України у зв’язку із незаконним утриманням у заручниках на території Росії політичних в’язнів Надії Савченко, Олега Сенцова та інших громадян України, яку УНІАН надав департамент інформаційної політики відомства.

Читайте такожСуд РФ вирішив, що Савченко не викрадали – адвокат

У заяві, зокрема, зазначається, що «уже понад місяць в слідчому ізоляторі м.Вороніж (Російська Федерація) без жодних правових підстав утримується викрадена в Луганській області та незаконно переміщена російськими спецслужбами на територію Росії військовослужбовець Збройних Сил України Надія Савченко.

Відео дня

Відомий український кінорежисер Олег Сенцов, а також громадяни України Геннадій Афанасьєв, Олексій Чірній, Олександр Кольченко були викрадені у травні ц.р. в Автономній Республіці Крим і досі утримуються на території РФ під надуманими приводами. Російська сторона всупереч їхній волі нав’язала згаданим особам громадянство Росії, піддає їх постійному морально-психологічному тиску, до декого з них застосовує методи каральної психіатрії.

Учора і сьогодні російські спецслужби у незаконний спосіб затримали загалом шістьох українських військовослужбовців, яким намагаються сфабрикувати звинувачення у нібито «обстрілах території Росії» та «застосуванні заборонених методів війни».

Російська Федерація, говориться в заяві, «ігноруючи норми міжнародного права, забороняє консулу України відвідувати незаконно утримуваних громадян України. Більше того, під час сьогоднішнього судового засідання у сфабрикованій справі проти українських військовослужбовців суд оголосив засідання закритим і видалив із зали консула України, чим брутально позбавив наших громадян консульсько-правового захисту».

Читайте такожМЗС за два місяці не отримав жодної відповіді від Росії у справі Олега Сенцова

У світлі зусиль російської влади сфальсифікувати справи проти наших співвітчизників, МЗС України «вважає їхнє викрадення та незаконне утримування в РФ політично вмотивованим і має всі юридично-правові підстави кваліфікувати Надію Савченко, Олега Сенцова та інших громадян України як політичних в’язнів».

На виконання доручень Президента України Петра Порошенка, МЗС та інші органи державної влади і далі вживатимуть комплексних політико-дипломатичних та консульсько-правових заходів, щоб якнайшвидше повернути наших громадян додому.

«Сьогодні в МЗС України відбулася міжвідомча нарада за участю групи адвокатів-захисників Надії Савченко, під час якої було узгоджено подальший алгоритм спільних дій із звільнення Надії, котра для всіх нас стала символом мужності, незламності та вірності Вітчизні та Українському Народу.

Читайте такожУ Росії на 2 місяці заарештували п’ятьох офіцерів 72-ї бригади

Україна звертається до міжнародного співтовариства із закликом до здійснення подальшого тиску на Російську Федерацію з метою негайного звільнення Надії Савченко, Олега Сенцова та інших громадян України, які були викрадені, незаконно переміщені та досі утримуються в заручниках на території РФ», підкреслюється в заяві і наголошується, що «цивілізований світ не толеруватиме подальше нехтування Російською Федерацією нормами міжнародного права та докладе максимальних зусиль для притягнення до відповідальності усіх, хто причетний до цих кричущих порушень прав і свобод людини».