Олександр Лукашенк та Володимир Путін / фото REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що вибір Олександра Лукашенка стосовно підтримки Росії створює ризики для України, які "зашкалюють". 

Про це Кулеба сказав в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі ТРК "Україна". 

Читайте також"Ми на боці білоруського народу": Кулеба про невизнання легітимності Лукашенка

Відео дня

"Зараз найбільший брак - брак конкретних кроків. Тому Білорусь по суті закрилася. Вона станом на зараз відкинула пропозиції щодо посередництва", - заявив Кулеба. 

Глава МЗС наголосив, що наразі головна задача полягає у налогодженні посередництва у Білорусі між владою і опозицією.

"Але Білорусь відмовилась. Україна пропонувала посередництва разом з державами Люблінського трикутника - Польщею та Литвою. Сусіди, найближчі, - дві держави ЄС, і одна не ЄС. Тиша", - сказав Кулеба. 

Також він сказав, що існує пропозиція щодо нейтрального посередництва від ОБСЄ, але влада Білорусі на спільну пропозицію від головуючої в ОБСЄ Албанії і від Швеції, яка головуватиме в організації у 2021 році, теж мовчить. 

"Олександр Лукашенко зробив свій вибір - він обрав Росію, Володимира Путіна. А це означає конфронтацію, і це ключова ситуація", - заявив Кулеба. 

Він додав, що Україна зважує усі ризики, які через зміцнення Росії у Білорусі з'являються для України. "І ми розуміємо, що якщо Олександр Лукашенко обрав Росію, то ризики для нас починають зашкалювати, і відповідно від цього ми будуємо своє ставлення до нього", - наголосив Кулеба.

Читайте такожЗеленський не поїде на Форум регіонів до Лукашенка

Вибори і протести в Білорусі: хроніка подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили запровадити санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня у Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Того ж дня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що українська влада проведе термінові наради для визначення офіційної позиції щодо інавгурації Лукашенка і його політичного статусу.
  • Пізніше Кулеба заявив, що інавгурація Лукашенка не означає визнання його легітимності на посаді президента.