"Це не наш вибір": Путін заявив, що РФ не хоче кровопролиття

Москва хоче "ясних, зрозумілих, чітко викладених юридичних гарантій", каже президент РФ.

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що його країна проти кровопролиття, але хоче розв'язувати питання у дипломатичний спосіб з юридично затвердженими гарантіями безпеки.

Про це Путін заявив на розширеній колегії Міноборони РФ, інформує РБК.

Збройні конфлікти, кровопролиття – це не наш вибір, ми не хочемо такого розвитку подій, — заявив Путін.

Читайте такожПутін назвав Україну "державою біля порога РФ", у якій "США роблять те, що хочуть"Президент РФ наголосив, що Росія прагне розв'язувати питання політико-демократичними шляхами, проте їй потрібні "ясні, зрозумілі, чітко викладені юридичні гарантії".

"Ось у чому сенс наших пропозицій, викладених на папері та спрямованих до Брюсселя та Вашингтона", — підкреслив Путін і висловив сподівання, що Москва отримає на них відповідь.

Нагадаємо, минулого тижня Росія провела свої "червоні лінії" для НАТО та США. Вони включають вимоги до Альянсу відмовити Україні в членстві, брати у Москви згоду на розміщення військ у колишніх комуністичних країнах Європи та уникати розгортання військових сил або навчань у найближчому майбутньому в країнах, що межують з РФ.

Як повідомляв УНІАН, міністр оборони Німеччини Крістіні Ламбрехт під час візиту до Литви заявила, що Російська Федерація не може "диктувати" країнам НАТО, що їм робити в контексті регіональної безпеки. "Ми повинні говорити один з одним, а це значить обговорювати пропозиції, які висунула Росія. Це правильно і важливо. Втім, не може бути так, щоб Росія диктувала партнерам по НАТО, як їм себе позиціонувати", - зазначила Ламбрехт.

Росія проти руху України в НАТО

Володимир Путін вважає "червоною лінією" членство України в НАТО. Він заявив, що вимагатиме від Альянсу гарантії невступу України до Альянсу.

Байден на переговорах з Путіним 7 грудня відмовився дотримуватися встановлених Кремлем "червоних ліній" щодо можливого членства України в Альянсі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, у свою чергу, підтвердив, що РФ не має права вето на членство України в НАТО. Однак 9 грудня він запросив представників Росії зустрітися в рамках засідання Ради НАТО-РФ на тлі накопичення російських військ в Україні.

В Україні переконані, що позаблоковість України жодним чином не зменшить "апетит" Путіна. Президент Володимир Зеленський підкреслив, що північноатлантичне майбутнє України вирішує її народ, а не Росія.

Вас також можуть зацікавити новини: