Лідер партії "За майбутнє" та мер Черкас презентували своє бачення реформи децентралізації (фото)

Політична сила «За майбутнє» об’єднує навколо себе місцевих лідерів, які розуміються на проблемах регіонів та мають вагомий досвід у господарюванні.

Лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця та міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, який приєднався до політичної сили, презентували своє бачення реформи децентралізації, яке полягає у реальній передачі повноважень та фінансів від державної влади до органів місцевого самоврядування.

Під час спільної прес-конференції в УНІАН політики вказали, що політична сила «За майбутнє» об’єднує навколо себе місцевих лідерів, які розуміються на проблемах регіонів та мають вагомий досвід у господарюванні.

Читайте такожПредставництво ЄС підтримало законопроект Зеленського про децентралізацію

Зокрема, Палиця зазначив, що партію «За майбутнє» створили мажоритарники, які є депутатами Верховної Ради та яких обрали «за їхні справи».

«Під час тотальної довіри президенту все ж таки люди, які нас обрали на округах повірили, що ми можемо, знаємо та вміємо, а не просто молоді обличчя, які нічим раніше на займались. Ми пропрацювали у ВР майже рік. Ми всі були раді, що був обраний Володимир Зеленський президентом, ми всі були проти, щоб залишався президентом Петро Порошенко, тому що всім набридла війна, залякування, тотальні крадіжки з бюджету. Ми дійсно розраховували, що хоч і президент новий молодий і для нього буде політика нова та буде сформована професійна команда», - зауважив він.

Палиця заявив, що в «уряді Гончарука не було професіоналів, там були люди, які за гранти отримали навчання за кордоном і гранти працювали в Україні за рахунок міжнародних організацій. Треба було, щоб вони почали заганяти економіку в мінус, щоб Володимир Олександрович захотів їх змінити. Після цього Володимиру Олександровичу був запропонований новий уряд, ми побачили рівно через місяць, що уряд безрукий, безногий, безголовий. Все те, що відбувається в уряді, – це захист кого завгодно, тільки не українців, не економіки України і не середнього класу, українських підприємців».

Лідер політсили переконаний, що уряд Шмигаля почав «заганяти всю Україну у велику прірву» та саме після цього була створена політична партія «За майбутнє». Палиця наголосив, що вперше за історію незалежності всеукраїнська партія утворюється ініціативою самостійних представників місцевих громад, а не за вказівкою з Києва.

«Ми всі зібралися: хто керував областями, хто створив власний бізнес, хто був досвідченим управлінцем і працював у великих корпораціях. Ми всі знаємо, що робити і як робити. Ми вирішили, що прийшов час Україні все-таки підніматися з руїн. Україна вже втратила той промисловий потенціал, який був, за Україну треба терміново боротися і рятувати її, тому ми вирішили створити партію «За майбутнє», - сказав він.

За словами Палиці, новостворена політсила буде захищати економіку України та українських виробників: «Ми хочемо захищати українські міста, села, області, обласні ради, міських голів, тому що Україна базується не зверху вниз, а знизу вверх, і ми так само будуємо партію – знизу вверх, базуючись на українських регіонах, на містах, на ОТГ».

«Ніколи київські чиновники не будуть розуміти, що потрібно на місцях, ніколи вони не будуть знати, що потрібно на місцях, а навіть, якщо будуть знати і розуміти, вони все одно будуть робити те, що їм вигідніше, щоб набити свої кишені», - наголосив він.

Крім того Палиця висловив задоволення тим, що мер Черкас виявив бажання приєднатись до політсили, «стати нашим товаришем», членом партії, «нашим другом в розбудові України, в її порятунку».

Політик нагадав, що першими, хто почав боротися з епідемію коронавірусу в Україні, були міські голови, в тому числі і мер Черкас.

«Хто почав перший боротися з епідемією коронавірусу в Україні? Безумовно, міські голови, голови ОТГ, обласні ради. Що робив Київ? Нічого. Коли надійшли перші гроші в регіони, пакет лікарям, які боролись з коронавірусом? В червні - за квітень», - зауважив Палиця.

Він додав, що мер Черкас став одним із тих, хто не побоявся виступити проти позиції центральної влади під час карантину.

«Він (Бондаренко) – не став ворогом президента, він хотів донести до президента, що потрібно знімати карантин, що немає для цього (суворих карантинних обмежень – УНІАН) ніяких причин і треба дати жити бізнесу», - заявив Палиця.

Він вважає, що ті люди, які намагаються переконати президента в тому, що мер Черкас є нібито ворогом, вони є насамперед ворогами держави.

Крім того Палиця розкритикував дії головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка під час епідемії: «Санітарний лікар Ляшко, який ще в січні закривав всі санепідемстанції та хотів ліквідувати санітарну службу, а потім розповідав: «закрити транспорт, потім відкрити транспорт, закрити ринки, потім відкрити ринки». Протягом одного місця – десять різних рішень».

Лідер партії «За майбутнє» переконаний, що президент має опиратися на мерів та дослухатися до них, і наголосив, що мер Черкас не є ворогом для глави держави.

«Ми готові допомагати президенту, але президенту потрібно розібратися в непрофесійній команді, яка його оточує», - сказав він.

Своєю чергою мер Черкас Анатолій Бондаренко заявив, що Україні потрібно завершити реформу децентралізації, але той шлях, яким хоче іти нинішня влада, – призведе до ще більшої централізації і зведе нанівець основні принципи реформи – передачу повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування.

«У нас є спільний інтерес з професіоналами, з тими людьми, які показали результат на місцях, розбудувати кожне місто, кожну область, кожен регіон, тому що не може бути успішною країна без сильних регіонів. Чому я в команді «За майбутнє»? Тому що я вважаю, що саме ця сила здатна на сьогоднішній день змінити країну, здатна зупинити знущання над країною, яке ми бачимо сьогодні. Наше майбутнє – наша сильна, багата, реально незалежна та мирна країна», - підкреслив він.

Бондаренко зауважив, що коли він познайомився з командою партії «За майбутнє», то зрозумів, що це не «клуб за інтересами», це об’єднання патріотів, професіоналів, надійних людей, перевірених справами, які з року в рік довели, що вони дійсно змінюють в країні все на краще.

«Мені приємно, що ми об’єднуємо зусилля, щоб спільно робити наше майбутнє вже зараз, тому що зараз прийшов час об’єднуватись і втілювати в життя те, що очікують люди, а люди очікують змін на краще. Я думаю, що ми доведемо своїми справами, що ми сильна, гідна і патріотична команда», - резюмував міський голова Черкас.