REUTERS

Представництво Європейського Союзу висловило підтримку президентському законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) (№ 2598).

Про це йдеться у повідомленні Представництва ЄС в Україні у мікроблозі Twitter.

"Ми вітаємо ініціативу, спрямовану на закріплення досягнень реформи децентралізації у Конституції України з провідною роллю Верховної Ради та за умов широких консультацій з зацікавленими сторонами, особливо з місцевими органами самоуправління і їхніми об'єднаннями", - завили європейські дипломати.

Відео дня

Читайте такожРада закрила останнє засідання у 2019 році

Як повідомляв УНІАН, 18 грудня Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування не підтримав президентський законопроект внесення змін до Конституції України щодо децентралізації. Раніше профільний комітет рекомендував парламенту включити до порядку денного цей законопроект та направити його на висновок Конституційного суду.

Президент зареєстрував у Верховній Раді проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) № 2598. Законопроект було внесено 13 грудня як невідкладний.

У пояснювальній записці вказано, що відповідні конституційні зміни спрямовані на децентралізацію влади та оновлення конституційного регулювання здійснення місцевого самоврядування і організацію адміністративно-територіального устрою відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування.

Змінюються окремі положення Конституції щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема пропонується запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. Громада є первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України.

Передбачається законодавче врегулювання питань адміністративно-територіального устрою України, зокрема порядку утворення, ліквідації, встановлення та зміни меж, найменування і перейменування громад, округів, областей, а також порядку утворення, найменування і перейменування та віднесення поселень (сіл, селищ, міст) до відповідної категорії.

Закріплюється, що зміна меж, найменування і перейменування громад та поселень здійснюється з урахуванням думки їхніх жителів у порядку, визначеному законом.

Змінами пропонується закріплення місцевого самоврядування як права та спроможності громади безпосередньо або через органи та її посадових осіб вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

На конституційному рівні закріплюється право громади на безпосереднє здійснення місцевого самоврядування шляхом виборів, місцевих референдумів, місцевих ініціатив та в інших формах, визначених законом.

Передбачається утворення представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування. Окружна, обласна ради, їхні виконавчі комітети є органами місцевого самоврядування, що представляють і реалізують спільні інтереси громад округу, області. Окружна рада, обласна рада призначає і звільняє голову виконавчого комітету ради і за його поданням формує склад цього органу.

Пропонується на конституційному рівні визначити, що право голосу на виборах голови громади, депутатів ради громади мають жителі відповідної громади, які постійно проживають на території громади, досягли на день проведення виборів 18-річного віку та не визнані судом недієздатними. Передбачено скорочення строку повноважень голови громади, депутатів ради громади, окружної і обласної рад, обраних на чергових виборах, який становитиме чотири роки.

Закріплюється, що обрання голови окружної і обласної ради відбувається на основі ротації. При цьому строк повноважень голови окружної і обласної ради становить один рік. Закріплюється також і матеріальна і фінансова основа місцевого самоврядування.

Разом з тим, децентралізація не означає послаблення центральної влади в таких питаннях, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання прав і свобод людини.