Парад і ніякого попурі: Зеленський підписав указ про відзначення 30-ї річниці незалежності

Уряд має у місячний строк утворити організаційний комітет з підготовки та відзначення цієї дати.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 30-ї річниці незалежності України.

Відповідний указ №459/2020 міститься на сайті глави держави.

Зазначається, що враховуючи історичне значення проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України, з метою гідного відзначення у 2021 році 30-ї річниці цієї визначної події президент постановляє, що Кабінет міністрів має, зокрема утворити упродовж місяця організаційний комітет з підготовки та відзначення, визначивши його співголовами прем’єр-міністра і керівника Офісу президента України. Також до його складу буде залучено представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, громадських об’єднань.

Також уряд має розробити, з урахуванням пропозицій оргкомітету, затвердити та забезпечити виконання плану, передбачивши проведення 23 серпня 2021 року, у День державного прапора України, у місті Києві, інших населених пунктах, закордонних дипломатичних установах України офіційної церемонії його урочистого підняття.

Читайте такожТі, хто без бою віддав Крим, мають нести відповідальність – Зеленський

Крім того, має бути передбачено організацію і проведення 24 серпня 2021 року, у День незалежності України, параду військ на вулиці Хрещатик та на майдані Незалежності у місті Києві; урочистостей за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, іноземних держав, міжнародних організацій, духовенства, громадськості; церемоній покладання квітів до пам’ятників і пам’ятних знаків, місць поховань видатних діячів українського державотворення, борців за незалежність України, учасників операції Об’єднаних сил, антитерористичної операції, заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Кабінет міністрів також має передбачити проведення тематичних наукових, науково-практичних конференцій, круглих столів, присвячених 30-й річниці незалежності України, шляхам розвитку держави та її сьогоденню, консолідації суспільства у справі розбудови України як європейської держави; організацію медійних, виставкових, інших інформаційно-освітніх та патріотично-виховних заходів, спрямованих на донесення до широкого загалу інформації про багатовікову історію, важливі події та персоналії українського державотворення, державні символи.

Крім того, має бути передбачено підготовку та розміщення соціальної реклами; забезпечення разом із Національним банком виготовлення та випуску в обіг у встановленому порядку ювілейної монети; випуск в обіг поштової марки і конверта, присвячених цій даті, та здійснення спецпогашення поштової марки.

Серед іншого, уряд має вжити разом з обласними, Київською міською державними адміністраціями додаткових заходів щодо вирішення проблемних питань соціального захисту учасників ООС, АТО, заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії у Донецькій та Луганській областях, сімей загиблих (померлих) захисників України, а також щодо надання підтримки борцям за незалежність України у ХХ столітті та громадянам, які сьогодні відстоюють суверенітет і територіальну цілісність країни.

Кабмін також має сприяти реалізації ініціатив громадськості, спрямованих на зміцнення національної єдності, розбудову держави, популяризацію національних традицій та державних символів, утвердження позитивного іміджу України у світі; забезпечити широке висвітлення заходів із підготовки і відзначення Дня державного прапора та 30-ї річниці незалежності України; забезпечити в установленому порядку фінансування видатків на організацію та проведення заходів, передбачених цим указом; вжити в установленому порядку заходів із забезпечення порядку, безпеки та дотримання прав громадян під час проведення урочистих і святкових заходів.

Своєю чергою, Міністерство закордонних справ має організувати запрошення до участі в урочистостях з нагоди 30-ї річниці незалежності України представників іноземних держав, дипломатичного корпусу, міжнародних організацій, української діаспори; забезпечити проведення закордонними дипломатичними установами України за участю представників української громадськості за кордоном заходів із відзначення цієї події.

Обласні, Київська міська державна адміністрація мають забезпечити розроблення та реалізацію регіональних планів заходів із підготовки і відзначення у 2021 році Дня державного прапора та 30-ї річниці незалежності України.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Читайте такожЩорічне послання Зеленського в Раді: про що говорив президент

Скандал навколо попурі на День Незалежності:

  • 25 серпня навколо виступи зірок з нагоди свята вибухнув скандал. Не всім українцям концерт припав до смаку. Справа в тому, що українські зірки зробили попурі на відомі пісні. Всього їх було 42, але частину з них знаменитості заспівали російською мовою. Це не сподобалося українцям, оскільки країна воює з Росією. І в таке свято не можна виконувати пісні на мові країни-агресора.
  • Крім цього, на думку населення, урочиста подія для країни нагадувала новорічний корпоратив. Особливо недоречною на концерті українці назвали присутність Вєрки Сердючки. Однак у Сердючки мовчати не стали і прокоментували скандал навколо зоряного попурі, написавши в соцмережі, що "у людей немає мізків".
  • При цьому знайшлися і ті, кому свято сподобалося. Деякі українці вважають, що цей концерт був цікавим. Ведуча одного з телеканалів в мережі написала, що попурі викликало сльози на очах українців. А це означає, що організатори концерту змогли достукатися до сердець. А ось шоумен Ігор Кондратюк написав в Facebook пост, в якому назвав зоряне попурі музичним несмаком.
  • 3 вересня міська влада і Кабмін заявили, що не платили за попурі з популярними артистами на День Незалежності. Там зазначили, що займалися організацією офіційних святкових заходів за участю перших осіб держави.