Мінкультури хоче створити на базі Гостинного двору у Києві Музей сучасного мистецтва

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко просить уряд передати столичний Гостиний двір на баланс МКІП.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко просить Кабінет міністрів передати Гостиний двір у Києві на баланс його міністерства.

Про це Ткаченко повідомив у Facebook.

"Враховуючи, що концепцію подальшого розвитку об’єкта ще не було презентовано, я виступив з ініціативою створити Музей сучасного мистецтва та культурний хаб саме на базі Гостиного двору. Розмови про логічність і актуальність такої ідеї у спільноті тривають вже чимало років. Реалізація у межах проекту «Великої реставрації». І відповідно звернувся до прем’єра щодо передачі його на баланс МКІП", - заявив Ткаченко.

Читайте такожСуд закрив справу про арешт Гостиного двору у Києві

Міністр наголосив, що багато років Гостиний двір просто руйнувався.

"А через позицію і рішення попередніх держдіячів, які вочевидь були не на користь об’єкту, я розумію занепокоєння громадськості. Саме тому публічно заявляю: Гостиний двір у жодному випадку не буде переданий під приватну забудову", - наголосив Ткаченко.

За словами міністра, він сьогодні зустрівся з активістами та юристами, які вже багато років, у тому числі і в судах, роблять чимало для захисту Гостиного двору. Ткаченко додав, що його відомство разом готове співпрацювати над порятунком об’єкта.

"Для того, щоб ні у кого не виникало сумнівів, кожен наш крок обов’язково обговорюватиметься із громадськістю і буде висвітлюватись публічно", - запевнив він.

При цьому міністерство вже перебуває у діалозі з громадськими організаціями, які прагнуть спільно сприяти створенню Музею сучасного мистецтва та його належному функціонуванню, за аналогом досвіду європейських країн. Зокрема, з ГО «Музей сучасного мистецтва», яка представляє інтереси професійної спільноти: художників, кураторів, критиків, мистецтвознавців, музейників. Планується підписання меморандуму між сторонами найближчим часом.

"Щоб вберегти Гостиний двір від долі чергового ТРЦ в історичному серці столиці та розуміючи необхідність ефективної музейної інституції сучасного мистецтва, переконаний, що звернення до Кабінету міністрів щодо передачі Гостиного двору до МКІП – державна позиція, яка дозволить реставрувати та відновити Гостиний двір, а також створити і Музей сучасного мистецтва, і один із кращих культурних хабів країни", - наголосив Ткаченко.

Він висловив сподівання, що уряд підтримає цю ініціативу.

Гостинний двір у Києві: що відомо

Як повідомляв УНІАН, у 1994 році між регіональним відділенням ФДМУ в Києві та приватною компанією «Укрреставрація» було укладено договір оренди будівлі Гостиного двору. Згідно з документом, орендар мав відповідати за збереження та підтримання будівлі в належному санітарному, протипожежному й технічному стані.

У 2011 році Кабмін виключив Гостиний двір з Державного реєстру пам’яток національного значення.

У 2012 році Київрада передала «Укрреставрації» в оренду на 5 років земельну ділянку під Гостиним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр. На знак протесту активісти розпочали довгострокові акції, під час яких кілька разів зазнавали нападів.

17 грудня 2015 року Фонд держмайна достроково розірвав договір оренди з «Укрреставрацією».

У липні 2020 року в КМДА заявили, що Фонд держмайна ігнорує вимоги столичного Департаменту охорони культурної спадщини щодо проведення протиаварійних робіт на пам’ятці архітектури та містобудування - будівлі Гостиного двору.

Гостиний двір побудований у 1809 році за проектом швейцарського архітектора Луїджі Руска.