Суд закрив справу щодо Гостинного двору / фото УНІАН

Апеляційний суд закрив справу щодо накладання арешту на будівлю Гостинного двору, що дає можливість Кабінету міністрів передати об’єкт-пам’ятку у комунальну власність столиці.

Про це заявив директор Департаменту охорони культурної спадщини Києва Олександр Никоряк, повідомили у прес-службі КМДА.

«Сьогодні, 5 листопада, відбулося засідання Київського апеляційного суду. Суд постановив закрити справу у зв’язку з тим, що прокурор відмовився від своєї апеляційної скарги», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Як зазначив Никоряк, тепер справа за Кабміном – передати будівлю Гостинного двору у комунальну власність задля її реставрації.

У КМДА зазначили, що 25 березня Печерський районний суд міста Києва розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання про накладення арешту на будівлю Гостинного двору. У клопотанні було відмовлено. У документі було сказано, що ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів із дня її оголошення.

У КМДА нагадали, що постановою Кабінету міністрів № 1380 від 15 серпня 2011 року Гостинний двір було виключено з Державного реєстру пам’яток архітектури, але 24 листопада 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною та нечинною цю постанову уряду.

Читайте такожМіська влада підтримала пропозицію розмістити Музей історії Києва в Гостинному дворі

Довідка УНІАН. Гостинний двір – торговий комплекс на Контрактовій площі в Києві, побудований у 1809 році за проектом швейцарського архітектора Луїджі Руска.

18 березня 1994 року між регіональним відділенням Фонду держмайна в Києві та ПАТ «Укрреставрація» було укладено договір оренди будівлі Гостинного двору. Згідно з документом, орендар брав на себе відповідальність за збереження будівлі та підтримання її в належному санітарному, протипожежному й технічному стані.

20 вересня 2012 року Київрада передала «Укрреставрації» в оренду на 5 років земельну ділянку під Гостинним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою. На знак протесту проти цього рішення активісти розпочали акції протесту.

У липні 2014 року Київрада прийняла рішення про розірвання договору оренди, укладеного з «Укрреставрацією».

Наприкінці березня 2016 року регіональне відділення ФДМУ у Києві подало до Господарського суду столиці позов про розірвання договору оренди будівлі Гостинного двору «Укрреставрацією» через недотримання умов оренди. Згідно з актом обстеження нерухомості від 10 грудня 2015 року, представники фонду виявили, що на орендованому об’єкті не проводилися жодні будівельні роботи.

28 листопада 2017 року Київрада погодилася безоплатно прийняти у власність міста низку об’єктів міста, зокрема і Гостинний двір. Міська влада заявила про план модернізувати об’єкт зі збереженням цільового використання.

28 лютого 2018 року Гостинний двір у Києві рішенням Київського апеляційного господарського суду було повернуто державі (Регіональному відділенню ФДМУ по місту Києву). 8 травня того ж року Верховний суд залишив у силі постанову цього суду.

Гостинний двір з зими 2013 року стоїть без даху, вікон і штукатурки.