Нардеп зареєстрував законопроект, який передбачає можливість українським морякам виїжджати за робочими контрактами з України/ фото УНІАН, Андрій Марієнко

Позафракційний депутат Олександр Дубінський закликав прем'єр-міністра Дениса Шмигаля якомога швидше регламентувати порядок виїзду моряків призовного віку на роботу за кордон, а парламент - ухвалити відповідний законопроект.

"Україна посідала в 2021 році 6-е місце в світі за кількістю зафрахтованих українських моряків, які щорічно привозили в країну $3-4 млрд. Навряд чи варто в тих умовах, в яких перебуває зараз національна економіка, втрачати настільки важливі переваги тільки тому, що українські моряки не мають можливості робити в морі свою роботу", – говорить політик.

У відповідь на запит Дубінського про можливість морякам виїжджати за кордон Міністерство економіки підготувало проект постанови КМУ про окремий порядок перетинання державного кордону на виїзд з України чоловікам віком від 18 до 60 років, які направляються на роботу на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів цих суден.

Відео дня

"Крім того, ще в червні у Верховній Раді я зареєстрував законопроект №7461, який передбачає можливість українським морякам виїжджати за робочими контрактами з України.

Після того, як законопроект був схвалений Кабміном, його повинен розглянути комітет ВР з питань нацбезпеки. Однак керівник комітету Завітневич, для того щоб затягнути розгляд закону, який дозволить морякам виїжджати на роботу, відправив його в Національне агентство протидії корупції, Шукати корупційні ризики", – повідомив політик.

"Я не розумію, яка корупція може бути в тому, щоб дати морякам право на роботу і можливість заробляти гроші для своїх сімей. Але чітко розумію, що влада робить все, щоб українські моряки втратили професію", – заявив нардеп.

Завдяки наданому тиску громадськості Кабінет міністрів ухвалив постанову № 992, згідно з якою у моряків при наявності контракту з'явилася можливість виїжджати на роботу за межі України.

"Ця постанова означає, що іншим органам влади потрібно привести свої нормативні акти, що забороняють морякам виїзд за кордон, у відповідність з постановою уряду. Відповідне рішення ухвалено в Мінінфраструктури, в адміністрації судноплавства", – пояснює Дубінський.

Однак є заковика. Згідно з постановою №992, коли моряк проходить всі узгодження, він повинен отримати фінальний дозвіл в районному центрі комплектації (він відноситься до Міністерства оборони). Але там хлопцям відмовляють у виїзді, посилаючись на те, що у них немає дозволу Міноборони.

"Тобто постанова Кабміну є, а розпорядження військкоматам дати дозвіл на виїзд – немає", – пояснив депутат. За його словами, щоб уникнути цієї бюрократії, необхідно вимагати ухвалення законопроекту, який дозволить морякам залишати країну для виконання професійних обов'язків. "Відповідний закон нарешті регламентує порядок виїзду моряків за кордон і поставить крапку в цій плутанині", – резюмує Олександр Дубінський.

Вас також можуть зацікавити новини: